13516

Međuzvezdani

Interstellar, SAD, 07 novembar 2013

Sinopsis

Grupa naučnika istražuje novootkriveni "vremenski tunel", kako bi čovečanstvu podarili mogućnost putovanje kroz svemir i osvajanja neznanih daljina pri međuzvezdanim putovanjima...
Međuzvezdani
Matthew McConaughey igra lik porodičnog čoveka koji kreće na međuzvezdano putovanje s grupom astronauta, ne bi li pronašli novi svet, pošto ovom našem preti totalna katastrofa!
Međuzvezdani
Međuzvezdani

Kritika

Ovaj film su mnogi, unapred, proglasila za novu "2001: Odiseju u svemiru". Uprkos tu-i-tamo manjkavostima, u neku ruku bili su na dobrom tragu...

Dakle, šta fali ovom filmu da bude nova "Odiseja". Prvo, naoko možda i najbanalnije - ali fali neka upečatljiva muzika. U "Odiseji " bila je to fenomenalna klasična, tipa "Na lepom plavom Dunavu", ili "Tako je govorio Zaratustra", neko vanvremensko remek-delo, koje bi još više podvuklo slagu slika na velikom platnu, potencirajući do iznemoglosti njihovu filozofsku dubinu. Jer, scenario braće Nolan to zaslužuje...

Drugo, iako dovoljno snažan, na momente "Interstellar" možda i jeste u jednom trenutku prepatetičan, da bi se već u sledećem nekako suviše strmeknuo u "akcione scene", čineći tako pomalo nekompaktnu celinu emocija kod gledaoca, po sistemu "za svakog po malo", kao da namerno beži od svoje titule "pretendenta na remek-delo moderne kinematografije, odeljak - začeto godine Božje 2014."

I treće što mu fali - smisleniji naslov! Jer, dok je "Odiseja" - "Odiseja", na koji god svetski jezik da se prevede, "Interstellar" se nije čak ni potrudio da postane "Međuzvezdani" ili tako nekako, već se spustio na površnost jedne sasvim obične engleske reči, koja ne znači ništa na bilo kom drugom jeziku, a tako je "fensi" u holivudskom načinu poslovanja poslednjih godina da se njihovi bitni naslovi ne prevode, već se pod istim imenom distribuiraju diljem Zemaljske kugle...

Inače, ovaj interstelarno-međuzvezdani film zaslužuje pažnju svih, a ne samo vernih Nolanovih fanova, Tu računam i fanove besmrtnog bića poznatog pod imenom Stenli Kjubrik i prezimenom Artur Klark. Ako im se ko približilio tokom svih ovih godina, to jesu Nolan i Mekonahi! Nasuprot, recimo, potpuno besmislenom kovanju u zvezde projekta "Gravitacija"

I tih 169 minuta brzo prođe. Moglo je i još nekoliko, da se popune neke rupe i još malo razjasne neke stvari, koje su, ostale nedorečene, Ipak nismo svi doktori fizike, da u potpunosti razumemo. Ili je baš u tome fora što ne razumemo... Po sistemu - "ako prođe, prođe". 

 

Đorđe Mijušković

 

"Nolan's aesthetically beautiful, large-scale sci-fi drama is admirable in its ideas and style, but lacking in its storytelling and execution."

"Nolanova estetski predivna, SF drama velikih razmera, za divljenje je po svojim idejama i stilu, ali tu nedostaje priče i načina izvršenja." 

Eric EisenbergCinemaBlend.com

 

"Not every film need address the possibility of human extinction with the gung-ho silliness of Armageddon, but at least that was a space adventure. This is a science report."

"Ne mora svaki film da govori o mogućnosti ljudskog istrebljenja usled strašnog besmislenog armagedona, ali je bar svemirska avantura. A, ovo je naučni izveštaj."

Henry BarnesGuardian

 

Podeli sa prijateljima

Ostavite komentar

Ostavili ste komentar kao gost.

Pretraga Filmova

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk