7225

Udar biča (Ritam ludila)

Whiplash, SAD, 17 januar 2014

Sinopsis

Endrju je obećavajući 19-godišnji bubnjar sa Menhetna. Ali, on ne želi da bude samo muzičar. Uplašen je očevom sudbinom, koju je doživeo kao pisac, pa strahuje da je taj osećaj "luzerstva" nasledan...
Udar biča (Ritam ludila)

Zbog toga on vežba naporno, dok mu ruke i bukvalno ne prokrvare. Kada ga brutalni muzički instruktor uzme pod svoje, i priključi ga svom školskom bendu, pritisak da se postigne uspeh postaje još veći. Pod Flečerovim uticajem, Endrju juri za perfekcijom po bilo kojoj ceni - čak i da izgubi svoju čovečnost! 

Udar biča (Ritam ludila)

Kasting

Režija i scenario: Damien Chazelle

Uloge: Miles Teller, Melissa Benoist, J.K. Simmons  

Udar biča (Ritam ludila)

Kritika

Moglo bi jednostavno da se kaže: "Oficir i džentlmen" muzičkog sveta.

Suviše usko strukovno profilisan, baveći se samo fragmentom široke teme džeza, onim najklasičnijim "školskim". U tome upravo leži njegova najveća mana,primetno odsustvo primenljivosti na ostatak nemuzičarskog, ili još uže nebubnjarskog sveta - teskobnog utiska kao da u realnom vremenu prisustvojete beskrajnoj probi srednjoškolskog benda, a samo želite ipak da vidite samo krajnji ishod - fantastičan koncert.

Ideja vodilja - arhietipska suprotstavljenost političke korektnosti nametnute u odnosima današnjice surovom hitlerovskom drilovanju od strane nadrkanog "narednika" kao proverenoj bolnoj starinskoj edukativnoj metodi za "pravljenje čoveka" od dečaka i pomeranju krajnjih ličnih granica - ovaj put maestralno dočarana od strane Džej Kej Simonsa koji je bukvalno ukrao ceo film, i glumački predstavlja jedini adut ovog ostvarenja zbog kojeg ga vredi pogledati, svi ostali - ostav!
 
A vrlo lako je moglo mnogo šire i dublje da se zagrebe, baš eto, kao u pomenutom "Oficiru i džentlmenu", i po životu mlađanog glavnog junaka, njegovim spoljašnjim i unutrašnjim nemirima, zakulisnim radnjama, ili bar nekima od ostalih muzičara iz benda i pretendentima na bubnjarski presto, kao dramaturški vetar u leđa celoj priči - svima tužno svedenim na puke statiste koji popunjavaju svoje stolice, do te mere da su mogli da budu isečeni od kartona i postavljeni tu, ne bi se primetila nikakva razlika.

S druge strane, još jedan problem jeste što, vrteći kroz ceo film 1000 puta prekidane deliće samo dve kompozicije "Karavan" Djuka Elingtona iz 1930-ih i Wiplash-a, film nikako nije muzički ili još manje džezerski za uživaoce, što je opet mogao i trebalo da bude, upoznavajući i približavajući tu pomalo zapostavljenu muziku, ali ne u svojim germansko preciznim takmičarskim  interpretacijama, nego baš suprotno, u lepoti opuštene improvizacije džem sešna, nekim novim 
generacijama.
 
Na kraju, "Nije to moj tempo" koji očekujem, da upotrebim više puta ponovljenu frazu Džej Kej Simonsa iz filma.


Petar Čubelić


Podeli sa prijateljima

Ostavite komentar

Ostavili ste komentar kao gost.

Pretraga Filmova

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk