8397

Teorija svega

The Theory of Everything, Velika Britanija, 02 januar 2015

Sinopsis

Priča o tome kako su se upoznali čuveni fizičar Stiven Hoking i njegova buduća žena, koleginica sa "Kembridža" - Džejn Vajld!
Teorija svega
Hokingu je strašna bolest dijagnistifikovana kada je imao samo 21 godinu. Uz nesebčnu pomoć Džejn, započeo je borbu protiv bolesti, ali i rad na svom najamcioznijem naučničkom dostignuću. Zajedno, uspeli su da uspostave sasvim nove granice, kako u nauci, tako i u medicini, i postignu više nego što je ikad iko i sanjao...  
Teorija svega

O Filmu

Film zasnovan na memoarima “Travelling to Infinity: My Life with Stephen”, koje je napisala Jane Hawking. 
Teorija svega

Kritika

Jedan od onih filmova posle kojih se zapitamo - "Ko smo mi da sudimo?"

Stiven Hoking je jedan od onih koji su zadužili naše postojanje pokušajem da ga objasni. Kao Darvin, Ajnštajn ili Njutn. Tu prestaju svaki dodiri s mogućnošću da ih ne svrstamo u velikane slobodoumlja. Njihovi životi, jednostavno, moraju da budu inspiracija za pokoljenja i nadahnuće u trenucima pomanjkanja vere. A, sada imamo i film koji govori o jednom od njih. Kao "običnom" čoveku. Što je još značajnije.

Dobro, postoje prigovori da je sve u ovom filmu nekako suviše idealizovano, pa čak i Hokingova bolest. Uključujući i ljubav dve žene njegovog života. Ovaj film ne nudi stvarne kontroverze iz Hokingovog života, uključujući i onaj "ljubavni". Tako, na primer, ostaje zabeleženo da je ovaj film nastao po tek dugoj napisanoj knjizi Džejn Hoking o njihovom životu, nakon što joj se on "vratio" razvevši se od druge žene Elejn Mejson. Prva knjiga, nazvana "Music to Move the Stars", napisana osam godina ranije, izazvala je poprilična šok kod javnog mnjenja, iznoseći neke zaista "pikantne" detalje o braku Džejn i Stivena. Ali, to, jednostavno, nije bio deo ovog filma, već neke druge priče...

Generalno gledano, "Teorija svega", jeste film koji donosi nešto lepo u naše živote. To jeste vera u boljitak, ma kakav da nam on trenutno deprimirajuće izgledao. A, Stiven Hoking, baš kao i ljudi poput njega (a, ima ih, jedan od njih je i Nik Vujičić), uprkos svom hendikepu, mogu i moraju da nam pruža uverenje o čovekovoj vrednosti u ovoj šačici (bes)misla zvanoj naš univerzum.

Zato, otvorite srce...

 

Đorđe Mijušković 

 

Podeli sa prijateljima

Ostavite komentar

Ostavili ste komentar kao gost.

Pretraga Filmova

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk