12763

Zaborav (Oblivion)

SAD, 19 april 2013

Sinopsis

U spektakularnoj Zemlji budućnosti koja se razvila do neprepoznatljivosti, suočavanje jednog čoveka s prošlošću dovešće ga do puta iskupljenja i otkrića dok se u isto vreme bude borio da sačuva čovečanstvo.
Zaborav (Oblivion)

Džek Harper (Kruz) je jedan od poslednjih mehaničara za bespilotne letelice koji je stacioniran na Zemlji. Džekova misija, koja je deo ogromne operacije izvlačenja vitalnih resursa posle decenija ratovanja s užasnim neprijateljem po imenu Skavsi, bliži se kraju.

Živi i patrolira zadivljujućim nebom hiljadama metara iznad zemlje, ali će se njegovo bivstvovanje na nebu obrušiti kad spasi prelepu neznanku iz oborene letilice. Njen dolazak pokrenuće seriju događaja koji će ga naterati da preispita sve što zna, a sudbina čovečanstva pašće u njegove ruke.

Zaborav (Oblivion)

O Filmu

Od reditelja filma “TRON: legat” i producenta filma “Uspon planete majmuna

Kasting

Režija: Joseph Kosinski (reditelj gore linkovanog filma "Tron - nasleđe")

Uloge:  Tom Cruise, Olga Kurylenko, Andrea Riseborough, Morgan Freeman, Melissa Leo, Zoë Bell, Nikolaj Coster-Waldau...

Zaborav (Oblivion)

Kritika

Jedan zbunjujući film. Šon Munro, kritičar sajta "What Culture", napisao je da je to "jedan od najbolje napravljenih najlošijih filmova ikada", i to je možda i najjezgrovitija ocena ovog ostvarenja.

Atmosferičan film. Drži pažnju svih dva sata, ali prvenstveno onih koji su ljubitelji žanra. Oni, povremeno, čak mogu i da uživaju u njemu. Očigledno, autori su se trudili da viziji o propasti Zemlje i ljudskosti, dodaju i filosofsku premisu blisku najboljim izdancima žanra. Ali, u tom nastojanju su se negde i suviše zaigrali, pa se oslanjanja na "Odiseju", "Solarisa" i ko-zna-ćega-još, pokazala i preteška za konačnu i racionalnu smisao slika koje promiču pred Vašim očima...

Ipak, postoje dve stvari koje niko ne može da spori, a koje su posebno značajne za povoljan utisak o svemu - a to su pomanjkanje besomučne pucačke akcije (recimo a la "Prometej") i samo finale, koje, iako prilično do totalno neuverljivo sasvim jasno ZAOKRUŽUJE CELINU i ne nagoveštava da bi mogao da usledi i nastavak (što je još jedno od prokletstava holivudkih razvodnjenih blokbastera)

U principu, šteta za film. Mogao je da bude "baš dobar". Ovako kao da je poželeo da se prostre tamo gde mu baš i nije mesto... 

 

Đorđe Mijušković 

Podeli sa prijateljima

Ostavite komentar

Ostavili ste komentar kao gost.

Pretraga Filmova

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk