420995

Mali Budo

Srbija

Sinopsis

Drago, hirurg iz Podgorice, tokom operacije pravi grešku i ubija jedinog sina šefa lokalne mafije. Sada je njegov jedinac Budo u opasnosti i Drago odlučuje da ga pošalje u Beograd, pod zaštitu svog prijatelja iz studentskih dana.
Mali Budo
Za Buda je ovo sjajna prilika da okusi noćni život prestonice. Obilazi kafane i luta kroz vrelu beogradsku noć u potrazi za devojkama i drugim oblicima zabave. Blagosloveno je nesvestan da njegovi zaštitnici nisu ono što bi trebalo da budu.
Mali Budo

O Filmu

KO SU GLAVNI LIKOVI U FILMU MALI BUDO

MALI BUDO (Petar Strugar) jeste osamnaestogodišnjak iz Podgorice, koga zbog greške oca hirurga, i potencijalne krvne osvete šalju u Beograd. Očeve prijateljsko-rođačke veze i vezice ubaciće ga u kovitlac crnohumornih dešavanja koje će nam na vrlo duhovit način dočarati prvi susret jednog, do tada bezbrižnog osamnaestogodišnjaka, s našom prestonicom. Petar Strugar o svom liku kaže: “Ostavljam gledaocima da sami vide kakav je to lik, a ja mogu samo da kažem da mi je bilo jako zabavno raditi na liku malog Buda.

MIŠO (Sergej Trifunović) – kriminalistički inspektor Mišo Kujović je kao i Budo došljak u velikom gradu, međutim, reklo bi se da se dosta dobro uklopio. Ima radno mesto koje mu omogućava da zagazi sa obe strane zakona, pa se ta linija razdvajanja u njegovoj glavi s vremenom prilično istanjila i mi na velikom platnu upoznajemo čoveka koji u svojoj lisnici ima spisak stavki za ucenjivanje, na internetu škakljive video klipove koje izvlači kao kec iz rukava u određenim situacijama i, naravno, policijsku značku, koja mu omogućava prolaz kako kod gradskih cica, tako i na mestima koja drugima nisu baš dostupna. Neko će pomisliti da je plaćeni ubica, ali on ne ubija ni za Đuroviće, ni za Mijuškoviće, sem ako se baš ne mora. Mišo ne može da veruje šta ga je snašlo s malim Budom, ali vrlo brzo shvata s kim ima posla, pa i pored najbolje želje da se ne uvlači u ovu priču, biva ključni faktor u spasavanju glavnog junaka iz više neverovatnih situacija u koje upada za samo 24 sata. 

PRIMARIJUS DOKTOR (Tihomir Stanić) – lekar i čovek od veza i uticaja, veliki lisac i prevrtljivac koji ni od čega ne preza i kome je u životu cilj da iskoristi svaku priliku koja naiđe. Mali Budo mu pada šaka misleći da mu pod njegov okriljem sledi spas i ne sluteći o kakvom čoveku je reč.

DR PAVIĆEVIĆ (Andrija Milošević) jeste, kako i sam glumac Andrija Milošević kaže: “flegmatični i cinični ginekolog, koji je je za nezadovoljstvo sopstvenim životom oživeo i okrivio svog preminulog oca Mijuška. Nalazi se u sukobu sa kompletnim svetom i samim sobom, razgovara sa svojim preminulim tatom gledajući u oblake dok mu život prolazi u gunđanju i psovanju trule budućnosti.” Njegov odnos sa Mišom je “kao odnos foke i morskog praseta, dakle nepostojeći. Oni se sretnu i raziđu u potpunom bunilu nerazumevanja” – veoma živopisno objašnjava Andrija Milošević.

ZORICA (Hristina Popović) jeste mlada profesorka matematike i Mišova "verna prijateljica" i ne samo to. Ova osećajna žena u Miša gleda kao u boga, sve mu veruje na reč, slepo ispunjava njegove želje i deo je njegove mreže ucena. Glumici Hristini Popović je „pripala čast ” da je oživi na sebi svojstven način na velikom platnu. Dodajemo, veoma uspešno!

MALA SANDRA (Aleksandra Janković) jeste Mišova prijateljica, koja je spremna apsolutno sve da učini za njega. „Mala Sandra je lik koji sve govori u floskulama i templejtsima. Do podneva je medicinska sestra, od podneva kraljica splavova. Duhovito napisana i kreirana, aIi smeštena u tačan kontekst. Što bi se reklo 'Mala od iskustva'", kroz smeh nam objašnjava glumica Aleksandra Janković, kojoj je zasluženo pripala ova simpatična uloga.

BOŽO (Petar Božović) – Bajov otac i oličenje dobro poznatih lokalnih moćnika od čije ruke ne može niko da pobegne ako li im se što zameri. Govori malo i tiho, ali njegove reči imaju "ubojito" dejstvo, pa nikome ne pada na um da mu se suprostavi.

BRAJAN (Stefan Bundalo) jeste Crnogorac koji živi u Nemačkoj, koji nakon telefonskog poziva hitno dolazi u Beograd, kako bi osvetio mrtvog rođaka Baja. Glumac Stefan Bundalo ga opisuje na sledeći način: „Brajan je čovek od malo reči ali mnogo akcije. Ako bismo njega zamislili kao dete u školi, on bi bio onaj učenik iz treće klupe, sa vrlo dobrim uspehom i malo prijatelja, ali učenik kod koga bi se išlo po savet i usluge rešavanja sporova i kavgi, koje on sam nije započeo, naravno. Između Buda i Brajana postoji jedna vrsta ljubavi koja je poremećena odnosima i okolnostima oko njih – da nisu u takvoj situaciji, siguran sam da bi zajedno jurili Tigrice po celoj Evropi.”

BAJO (Uroš Jovčić) jeste sin bogatog crnogorskog tajkuna koji je navikao da ima sve u životu – brza kola, novac, devojke. Njegova najveća želja je da se dokaže u društvu i da bude obožavan, jer je zapravo jako nesiguran mladić kome fali samopouzdanje. Glavni krivac za to je verovatno njegov otac, koga se oduvek plašio. Uroš Jovčić o odnosu Budo-Bajo kaže: “Njih dvojica imaju čudan prijateljski odnos. Drugari su, ali se konstantno oseća rivalitet između njih i želja za dominacijom“

PERO MIJUŠKOVIĆ (Milorad Kapor) jeste Brajanov brat, “neafirmisani filmski reditelj” koji je zalutao u svet sitnog kriminala. Kako kaže Milorad Kapor, koji tumači ovaj lik “Pero je čovek sa svim pozitivnim atributima koji krase gorštaka (tradicionalnost, patrijarhalnost, odanost porodici...) ali i sa manama koje poseduje izvestan broj članova gorštačke crnogorske populacije”

DJ MAŠAN (Marko Kon) je Mišov prijatelj, i naravno Crnogorac, kome treba Mišova pomoć u delikatnoj i neprijatnoj situaciji, a koja je ujedno jedna od najkomičnijih scena u filmu. Sam Marko Kon predstavlja svoj lik na šaljiv način: „Mašan je DJ.Odnosno, on misli da je DJ. Napravio je plej listu sa svojim omiljenim numerama i kad bi mu neko maznuo taj USB stik, ne bi umeo da pusti nijednu pesmu. Perverznjak je, i to mi je bilo najteže da odigram


Kasting

 

 


Konferencija za novinare povodom premijere filma Mali Budo

 

Režija: Danilo Bećković

Uloge: Petar Strugar, Sergej Trifunović, Petar Božović, Tihomir Stanić, Hristina Popović, Aleksandra Janković, Slobodan Ćustić,  Andrija Milošević, Milorad Kapor, Stefan Bundalo, Uroš Jovčić, Slaviša Čurović, Tanasije Uzunović, Jelena Rakočević, Marko Kon, Toma Kuruzović, Marko Baćović

Scenario: Dimitrije Vojnov i Danilo Bećković

Producent: Marko Paljić

Koproducent: Zdravko Karanović

Koproducenti: Andrej Štritof, Aleš Pavlin, Vladimir Kordanović, Bogdan Amidžić

Kompozicija: Marko Kon

Izvršni producent: Dragoljub Vojnov

Direktor fotografije: Bojana Andrić

Montaža: Aleksandar Popović

Scenografija: Mila Jovanović, Peđa Jovanović

Kostim: Adela Jovanović, Maria Jelesijević, Ivana Nestorović

Miks zvuka: Aleksandar Perišić-Spasić

Dizajn zvuka: Aleksandar Protić, Nikola Živković


Mali Budo

Kritika

Film koji obećava! Nešto što u domaćoj (srpskoj? crnogorskoj?) kinematografiji nije baš tako čest slučaj. Zanimljiva mešavina komedije i akcionog filma, koja otvoreno nagoveštava da će biti i nastavka, što je prilično dobra namera. Možda bi sve i moglo da bude na nivou "Mi nismo anđeli", s tom razlikom da je priča o Crnogorcima u Beogradu, ipak, malo "urbanija" u pristupu sveukupne "angažovanosti" koju film nudi.

Dakle, Petar Strugar poput srpskog (crnogorskog?) aktuelnog kralja ovakvog tipa komendije "preko bare", koji se tamo vika na ime - Adam Sendler! Pa, ko voli nek izvoli! Tu su i ostali "jaki" likovi, karikirani do bola, a opet tako neobično za mnoge domaće filmove, detaljno obrađeni i zaokruženi. To baš zvuči neobično, jer je svaki od tih prilično mnogobrojnih likova dovoljno dobro izvajan da bi mogao da bude i sam nosilac glavne uloge! Od Sergeja policajca, preko Petra Božovića kontroverznog biznismena, pa do Tanasija Uzunovića kao bivšeg upravnika Golog otoka! Tako to valjda biva kad se jedan scenario piše temeljno...

U svakom slučaju, čak iako niste fan ovakvog humora, ne može se sporiti da je ovaj film osveženje na prilično "uskougaonom" načinu razmišljanja ovdašnjih filmadžija. Srpskih, crnogorskih... kako god to da hoćete. Ako već nećete da to bude jedno te isto. Što je, u neku ruku i normalno...

I, da, na kraju, autor ove kritike apsolutno nema nikakvih rodbinsko-prijateljskih veza sa piscima scenarija ili ko-zna-već-s-kim iz filmske ekipe, mada mu se prezime podudara sa onijem upotrebljenim za jednu od dve glavne familije u filmu...

Hasta la Vista... Ili, u prevodu Ćeraćemo se još... 

Očekujući nastavak... 

 

Đorđe Mijušković 

Podeli sa prijateljima

Ostavite komentar

Ostavili ste komentar kao gost.

Pretraga Filmova

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk