15182

Let

Flight, SAD, 02 novembar 2012

Sinopsis

Tog jesenjeg jutra, Sautdžetov avion na letu 227 poleće za Orlando na Floridi. Ovo je trebalo da bude samo još jedan rutinski let za iskusnog kapetana, Vipa Vitakera, i kopilota, pobožnog i revnosnog Kena Evansa, koji predstavlja suštu suprotnost razuzdanom Vipu. Nedugo nakon polaska, avion ulazi u veliku oluju i područje mnogo jačih turbulencija nego što je predviđeno. Let u takvim uslovima za Vipa ne predstavlja veliki problem i on avion upravlja ka mirnijem nebu, na zadovoljstvo svih 96 putnika i 6 članova posade...
Let
Ali, tada nastaju pravi problemi. Piloti se odjednom susreću s nizom neuobičajenih mehaničkih kvarova, zbog čega let počinje da liči na vožnju rolerkosterom. Kako se kvarovi gomilaju, avion ulazi u spiralnu putanju ka zemlji i izgleda da piloti nemaju nikakvu kontrolu nad njim. Vip shvata da njegova jedina mogućnost da avion održi visinu jeste da ga okrene naglavačke, jedri tako bez motora, dok se ne ukaže prilika da ga opet okrene i sleti.

Kako nije mogao da stigne do aerodroma, jer je avion leteo na svega nekoliko desetina metara od zemlje, Vip je tražio i našao komad zemlje na koji može da se spusti. Pri brzini od 200 km/h, Vip okreće letelicu i izvodi prinudno sletanje. Udar je jak i razarajući, ali Vip umešno i mirno spušta avion i uspeva da spasi skoro sve, osim šestoro ljudi.

Zbog ovog čudesnog podviga, mediji Vipa kuju u zvezde. Ali, postoje neka pitanja na koja treba dati odgovor. Uzrok pada nije u potpunosti jasan njegovim nadređenima, a posebno ne Nacionalnom odboru za bezbednost u saobraćaju (NTSB), iako je Vip siguran da bi avion pao i da bi svi poginuli, da nije on tog dana bio za komandama. Bez obzira na sve, istraga se sprovodi do kraja.

Dok je istraga trajala, Vip nije leteo. Za to vreme on se suočava sa svojim ličnim demonima. Ubeđen je da je njegova prisebnost spasila putnike i da njegovi lični problemi nisu ni na koji način uticali na to da do pada aviona uopšte dođe. Oko njega se okupljaju stari i novi prijatelji i saveznici. Njegov slučaj preuzimaju njegov prijatelj i predstavnik sindikata, Čarli Anderson, i advokat Hju Leng. Vipov raskalašni drugar Harling Mejs je takođe tu da pruži podršku, mada ne obavezno moralnu po prirodi. Vip usput upoznaje i srodnu dušu, Nikol. Ona je fotograf bez posla i lečeni zavisnik i možda mu je baš ona potrebna u tom trenutku. Još samo da on shvati šta je to.
Let

Kasting

Režija: Robert Zemeckis
Let

Kritika

Jedan od onih filmova koji  pošto-poto hoće da nam kaže: No-no! Kao da smo neki retardi. Ok, možda nas i ima takvih, ali ne mnogo.

Počinje ono što u svojih prvih pola sata izgleda kao sasvim zanimljiva akcija, uz malo problematičnog crnog antiheroja, pilota, sklonog ženama, alkoholu i nekolicini crta koke. Ništa novo među letačima. A  onda, posle burne noći i miksa poroka, sedne za palicu krša od aviona, drmne 2 ljute, izvede nemoguću nebesku piruetu, spase sigurne smrti 100+ putnika, al mu nastrada šest.

Rez. Cut. Stop!   -  e, nećemo ovako!

Scenario i film  preuzima liga mormonskih žena i Flanders iz Simpsonovih. Moralne poduke. Žestoki gengbeng moralnim poukama.  Najklasičnije ispiranje mozga kvazihrišćanskim postulatima, naravno kako ih samo Ameri kapiraju. Ima tu i arhietipa zna se koga u ulozi  dilera koke, a za one koji ne shvate, uvek kad se pojavi puste Stonse - pogađate  pesmu. Grešnica-svetica nastradala latino stjuardesa. Pa pravični "Flanders" u ulozi kopilota, koji umesto delima da se dokaže, drži pridike - popuje...

Bekonačna, neuverljiva, više kao Denzelov glumački pad, oću piškim - neću piškim, moralna dilema nemoralnog junaka alkosa, narkomana, zavodnika stjuardesa, spasioca, heroja, ubice - pokajanja, okajanja, iskupljenja, prosvetljenja...

Verovatno se Zemekis (šta li se to desilo sa tim čovekom) i producenti nadaju da će film da im otkupe kružoci Anonimnih Alkoholičara Amerike, pojedine sekte i stroge privatne škole, uz izbacivanje prvog minuta filma, jer zamislite vidi se i cela gola žena na dve sekunde... da voleće ga i ne-hipi Bakice što štrikaju i peku ameriken paj... 

Petar Čubelić

 

 

Podeli sa prijateljima

Ostavite komentar

Ostavili ste komentar kao gost.

Pretraga Filmova

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk