17303

Bez zakona

Lawless, SAD, 31 avgust 2012

Sinopsis

Istinita priča o braći Bondurant - krijumčarima alkohola koji su potražili američki san u Virdžiniji tokom prohibicije. Na osnovu maštovitog pregleda događaja u svojoj porodici, autor Met Bondurant napisao je knjigu „The Wettest County in the World“ prema kojoj je snimljena napeta priča o kriminalu i korupciji, vernosti i ljubavi, brutalnosti i nežnosti.
Bez zakona
U planinama okruga Franklin, Virdžinija, braća Bondurant su tema legendi. Najstariji Hauard (Džejson Klark) uspeo je da preživi Veliki rat, ali se kući vratio rastrojen onime što je video i radio. Njegov brat Forest (Tom Hardi) zamalo je umro od španskog gripa koji im je odneo roditelje. Iz tog iskustva je izašao s tihom snagom i nepobedivošću. Džek (Šija Labuf) je najmlađi brat kojeg ne možete da zadivite, osećajan je i pametan. Vremena su teška, a posla nema, ali njih trojica su preduzetnici koji su izgradili unosan lokalni posao kuvajući snažan i popularan špiritus. Međutim, vreme švercovanja alkohola je pri kraju jer stiže specijalni zamenik Čarli Rajks (Gaj Pirs) iz Čikaga. Rajks je nemilosrdan i korumpiran i staviće na kocku sve što su braća izgradila i što predstavljaju, ali oni nemaju nameru nikome da se priklone.
Dok se porodica okuplja da bi se suprotstavila Rajksu, dolazi do promene njihovih međusobnih odnosa. Džek odrasta i sve je ambiciozniji, sanja o skupim odelima, brzim automobilima i prelepim ženama, pa on i njegov prijatelj Kriket (Dejn Dehan) pokreću sopstveni posao - protiv Forestove volje. Jedan od Džekovih kupaca je čak veliki gradski gangster i njegov idol, Flojd Baner (Gari Oldman). Sve se dodatno zakomplikuje kad se pojave dve prelepe žene: egzotična Megi (Džesika Častejn) s tajnom prošlošću koja privuče Foresta i tiha Berta (Mija Vasikovska) čiju buntovnu žicu polako počne da privlači Džekov šarm.
Džek je toliko samouveren da postaje sve manje razuman, a posledice njegovih postupaka stavljaju privrženost braće na veliki ispit i sve ih dovode u opasnost. Odlučni da se bore za svoje, braća Bondurant se suprotstavljaju korumpiranim silama zakona u obračunu čiji će ishod odrediti ko će kontrolisati „najmokriji“ okrug na svetu (The Wettest County in the World).
Bez zakona

O Filmu

Zloglasni gangster Al Kapone rekao je da je prohibicija predstavljala samo nevolju, a sebe je opisao kao običnog čoveka koji je samo zadovoljavao potražnju. Braća Bondurant u Virdžiniji bi se složila. Hauard, Forest i Džek su vodili unosan porodični krijumčarski posao u okrugu Franklin, Virdžinija, gde su planine imale narandžasti odsjaj od svetlosti bezbrojnih ilegalnih destilerija.
Priča o jednom od "najmokrijih" okruga na svetu počela je kad je Met Bondurant odlučio da napiše izmišljenu istoriju svog dede Džeka i njegove braće. Inspirisana istinitim događajima, ipak nije potpuno istorijski istinita. Autor kaže: "Osnovu priče sam našao u različitim porodičnim pričama i anegdotama, novinskim naslovima i člancima, sudskim zapisnicima… Ipak, te informacije iz istorije nam ne pomažu da razumemo glavne likove u priči, ili barem njihovu situaciju ili način razmišljanja. Svi oni su preminuli, a zapisa je malo. Nema pisama, nisu vodili dnevnike. Svojim štivom sam želeo da ispunim praznine. Sećanja su bleda i retka, pomešana s decenijama glasina, naklapanja i mitova… Namera mi je bila da doprem do istine koja se krije iza toga i shvatim stvaran svet."
Knjiga je objavljenja 2008. godine i privukla je pažnju producenata. Daglas Vik kaže: "Knjiga je prepuna trenutaka u životima opasnih momaka i njihove blagosti. Brutalno ponašanje je isprepletano s tihim trenucima žudnje i čežnje. Bol je izmešana s legendama o neuništivosti."
Rejčel Šejn, izvršni potpredsednik u „Red Wagon Entertainment“, upozorila je svoje šefove na knjigu još pre nego što je bila objavljena. Bondurant kaže: "Uzeo sam nekoliko glavnih istinitih događaja i spojio ih u celinu koristeći ono što sam znao, slike i dokumenta, da bih stvorio njihove živote. Dede se sećam iz detinjstva, ali ne kao 18-godišnjaka, tako da u njegovom opisu ima dosta umetničke slobode."
Hilkot tvrdi: "Svideo mi se svet tog romana. Volim vesterne, ali i gangsterske filmove i godinama sam tražio film koji ima nešto novo da kaže. A ovaj je upravo takav. Gangsterski film u seoskoj sredini, kakav je bio „Boni i Klajd“. Ilegalne pecare se uglavnom pojavljuju u komedijama kao što je „Smokey and the Bandit“. Ovaj film se zasniva na istinitoj priči i to je sjajno. Sve izgleda živopisno, životno i jedinstveno."
Hilkot i Nik Kejv su prijatelji još iz školskih dana i Hilkot ga je angažovao za pisanje scenarija i komponovanje muzike, kao što je to bilo i za “The Preposition“. Budući da se radnja filma „Bez zakona“ odvija u zapećku Virdžinije, govor glavnih likova ima posebnu, gotovo muzičku notu, koju je Kejv uklopio u dijaloge, baš kao da komponuje.
Uskoro im se pridružio Šija Labuf kao najmlađi od braće Bondurant, inteligentan i osećajan Džek. Labuf tada još nije bio velika međunarodna zvezda, a Hilkot ga je zapazio u nezavisnoj drami „A Guide To Recognizing Your Saints“ još 2006. godine. Reditelj se priseća: "Zatim sam video film „Disturbia“, a kad su stigli „Transformersi“ znao sam da je u stanju da odglumi svaki pojedini osećaj. Džek je upravo takav - od besa i očaja do potpune radosti i sreće."
Hilkot nastavlja: "Neprekidno sam slušao o sjajnom momku koji se zove Tom Hardi. Pogledao sam njegove radove i očarao me je. Osim toga, mogao sam da zamislim Toma i Šiju kao braću."
Treći brat Hauard je australijski glumac Džejson Klark koji kaže: "Toliko je nasilja u njemu, sve izvire iz njega poput cunamija, dok je Forest potpuno pod kontrolom i okrenut prema unutrašnjosti. Hauard oseća krivicu i stid jer bi u ono doba trebalo da najstariji brat postane patrijarh porodice nakon smrti oca. Međutim, on sve zabrlja i ne može da se održi na tom položaju. Za njega je to agonija."
Romantična ljubav je takođe ključna za priču filma „Bez zakona“, ona koja lirski opisuje čežnju i nežnost koje su jednako veliki deo sveta braće koliko su to nasilje i divljaštvo. Džesika Častejn je zagonetna Megi, egzotična ptica prošlosti pune nevolja koje će se sručiti i na njen novi život.
Hilkot opisuje: "Megi je istinski zrela žena, prava žena, komplikovana. O njenoj prošlosti ne znamo mnogo - stigla je iz Čikaga. Budući da Forest ima barem jednak broj ožiljaka kao i ona, prirodno je da gravitiraju jedno prema drugom. Bila nam je potrebna glumica s emotivnom dubinom koja može tu povezanost da prikaže bez mnogo reči. Osim toga, morala je da bude neverovatno snažna, jer je Megi zapravo najsnažniji lik u filmu, snažnija je od sve troje braće. A istovremeno je morala da zrači i toplinom."
Častejnova kaže: "Scenario mi se svideo jer je dinamičan, šokantan i grandiozan. Svidela mi se i ideja o dvoje ranjenih ljudi koji imaju samo jednu šansu za sreću. To me je stvarno dirnulo. A svideli su mi se i glumci s kojima sam snimala ovaj film. Meni i fizički izgledaju poput braće. Poigravaju se jedan s drugim, pričaju viceve - stvarno glupe muške viceve - i bilo ih je predivno posmatrati."
Mija Vasikovska je Berta, pripadnica konzervativne katoličke sekte pod imenom „Dankards“, koja privuče Džekovu pažnju i reaguje na nju, uprkos protivljenju cele porodice i klana.
Uticaj Megi i Berte i njihove veze s braćom Bondurant imaju naglašenu važnost u romanu i ključna su tema filma. Hilkot tvrdi: "Kontrast snažnih žena u gangsterskom filmu - to se retko vidi u savremenom filmu. Sve njihove međusobne veze su izrazito složene, neobične i - moderne."
Džek za pomoćnika u sopstvenom poslu odabere prijatelja iz detinjstva. Dejn Dehan je Kriket, nežna duša i praktično četvrti brat. Preduzetničkog je duha i naprednog razmišljanja, intuitivan i iskrivljen zbog rahitisa. Dehan kaže: "Bile su mi potrebne cipele krojene tako da mi pomognu da hodam iskrivljenih nogu. Na kraju dana bi me toliko bolela stopala da sam tačno znao kroz što Kriket prolazi ceo život."
Hilkot kaže: "Sećam se kad mi je neko pričao o Apalačiji, dugoj istoriji neverovatnog siromaštva i izolacije od celog sveta. Neverovatno je šta sve neko s rahitisom može da postigne, uz pravo obrazovanje i šansu. Kriket je jedan od njih, u osnovi - izumeo je Naskar vozeći alkohol i izbegavajući zakon. Na prvi pogled je nesposoban i glup, ali Dejn je predivno prikazao njegovo srce i inteligenciju."
Hilkot, Kejv i Australijac Gaj Pirs sarađivali su već na filmovima „The Preposition“ i „The Road“. U ovom filmu Pirs je Čarli Rajks, korumpirani sadistički čikaški predstavnik zakona odlučan da razbije klan Bondurantovih.
Pirs kaže: "Nik Kejv ima tipičan stil - Rajks je lik sa specifičnim uvrnutostima i detaljno razrađen. Neprekidno sudi o ljudima i to se vidi od prvog časa. Njegov prezir prema braći Bondurant je bio predivan za odglumiti. Nimalo ne poštuje ni njih ni to što su uopšte živi."
Rajks je izbirljiv narcis, što se vidi na prvi pogled - od odeće do frizure i obrva. Taština ga navodi na gadljivost prema svemu što je fizički prljavo i neuredno i upravo to čini njega odvratnim.
U međuzoni između dobrih i loših nalazi se čikaški gangster Flojd Baner koji je braći Bondurant istovremeno i prijatelj i neprijatelj. Glumi ga Gari Oldman, o kojem Hilkot kaže: "On je jedan od najboljih glumaca svoje generacije. Neverovatno je precizan, a istovremeno poseduje silnu moć.“
Gami Volš je Noa Tejlor koji je s ostalima već sarađivao na filmu „The Preposition“. I sam Kejv se u filmu „Bez zakona“ pojavljuje kao gangster - iako, nažalost, samo u jednoj sceni.
Film „Bez zakona“ je sniman 43 dana u predgrađu Atlante, Pičtri Siti, u kojem postoji obilje zgrada iz vremena prohibicije. Ostale lokacije uključuju istorijski grad Harlson i most Red Ouk Krik, najduži natkriveni most u Džordžiji kojeg je 1840. godine sagradio oslobođeni rob Horas King.

Kasting

Režija: John Hillcoat

Scenario: Nick Cave

Uloge:  Shia LaBeouf, Tom Hardy, Gary Oldman, Mia Wasikowska, Jessica Chastain, Jason Clarke, Guy Pearce

Bez zakona

Kritika

Dobro dođe jedan ovakav film u smutna vremena. Muški. Ponosno. Kao "Nesalomivi", samo pogled s druge strane...

Vredno i jer je po istinitoj priči!

A, priča je to i o bratskoj odanosti. Besmislu donošenja zakona koje niko ne poštuje, već samo služe da se korumpirani nosioci vlasti još više iskompromituju pred sudom istorije. Svaka sličnost je...

Vrhunska glumačka postavka u jednom neobičnom filmu. Pre svega zato što bi trebalo da je to surova akcija, a la već pomenuti Eliot Nes i drugari mu, mada nije... Ima tu neke neobične topline. Pomešane sa potocima krvi. Muški, kako rekosmo. A, opet, dovoljno emotivno da se malo i zasuzi...

Šaja "Transformer" kao surovi, ali časni gangster. Ako se gangsterima mogu nazvati brđani koji odrastaju pekući rakiju i prodavajući je na crnom tržištu. Teška vremena bila nekad. Teška su i sad.

Odlazak u bioskop na nešto ovako jeste mala, ali dragocena prilika da malo zaboravite...

 

Đorđe Mijušković

Podeli sa prijateljima

Ostavite komentar

Ostavili ste komentar kao gost.

Pretraga Filmova

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk