18. Slobodna zona 2022.

on četvrtak, 20 oktobar 2022.

18. Slobodna zona 2022.

 Od 3. do 8. novembra u bioskopima Beograda, Novog Sada i Niša.

U 14 programskih celina biće prikazano preko 60 igranih i dokumentarnih ostvarenja autentičnog izraza, koja će nas naterati na razmišljanje i preispitivanje.

 

Iz programa ovogodišnjeg festivala:


Moonage Daydream

Filmska odiseja o Dejvidu Bouviju nije klasični dokumentarac, kaže reditelj Bret Morgen. Bouvijeva porodica omogućila mu je pristup bez presedana celokupnoj arhivi, koju je sam Dejvid pažljivo sakupljao decenijama. Morgen je pet godina radio na filmu, od čega je čak tri proveo pregledajući kompletnu umetničku zaostavštinu Dejvida Bouvija.

Morgen je do sada je snimio dokumentarce o Kurtu Kobejnu, Roling stounsima, Džejn Gudal i Robertu Evansu, a nominovan je za Oskara za film On the Ropes.


Trejler za Moonage Daydream
 - https://youtu.be/c70ko07julc

 

Srećno, Leo Grande (Good Luck To You, Leo Grande)

Ema Tompson u, kako su neki kritičari ocenili, ulozi karijere, igra penzionisanu učiteljicu koja, nakon smrti supruga, odlučuje da konačno doživi orgazam i za to angažuje mladog žigola.


Trejler za Srećno, Leo Grande - https://youtu.be/OghyLmEDW1c

 

Rabije Kurnaz protiv Džordža V. Buša (Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush)

Višestruko nagrađivani nemački reditelj Andreas Drezen ponovo pokazuje kakav je majstor u kombinovanju eksplozivne teme (u ovom slučaju zasnovane na stvarnim događajima) i svakodnevnih muka običnog čoveka. U fokusu njegovog novog filma je majka, supruga i domaćica, vrlo temperamentna Rabije Kurnaz iz Bremena koja će, u pokušaju da spasi sina Murata iz zloglasnog Gvantanama, stići do Vašingtona i pred Vrhovnim sudom SAD pokrenuti postupak protiv Džordža Buša Mlađeg. Glavna glumica Meltem Kaptan nagrađena je za najbolju glumicu u Berlinu, a Srebrnog medveda film je dobio i za scenario (Lejla Štiler).

 

Trejler za Rabije Kurnaz protiv Džordža V. Buša - https://youtu.be/LMltJyiajhM

 

Sparta

Najkontroverzniji film godine, u režiji Ulriha Zajdla, prati Evalda koji se iz Austrije preselio u rumunsku provinciju, gde radi kao trener džuda. Niko ne zna da je on neosuđivani pedofil koji se u tajnosti bori protiv svojih nagona. Film je zasnovan na istinitoj priči. Iako je svetsku premijeru trebalo da ima u Torontu, festival je otkazao projekciju nakon tvrdnje roditelja dece glumaca u Špiglu da reditelj i producentska ekipa nisu poštovali produkcijske protokole u radu sa maloletnim licima. Tim povodom u Rumuniji je pokrenuta zvanična istraga.
Zajdl, koji nije želeo da prisustvuje novoj svetskoj premijeri, 18. septembra na festivalu u San Sebastijanu, demantovao je optužbe. „Svestan sam da je moj pogled na svet kao umetnika i način na koji ga predstavljam u filmovima očigledna suprotnost sadašnjem duhu vremena koje traži pojednostavljeni 'ili-ili' sadržaj, bez ikakvog konteksta. Ceo moj dosadašnji opus je molba za saosećanjem prema posrnulima i izubijanima, skrajnutima i izopštenima”, napisao je, između ostalog, reditelj u svom zvaničnom saopštenju.  


Sparta je film pobratim Riminija, koji priča o Evaldovom bratu i takođe će biti prikazan na 18. Slobodnoj zoni.


Insert iz Sparte - https://youtu.be/oWChZjMDB3A


Ljubav, nemačke marke i smrt (Love, Deutchmarks and Death)

Jedno od najtraženijih ostvarenja sa ovogodišnjih svetskih festivala, svojevrsni  tutorijal iz oblasti turske i nemačke novije istorije u režiji Džema Kaje, priča o poslovima turskih emigranata, nostalgiji i njihovoj muzici.


Trejler za Ljubav, nemačke marke i smrt - https://youtu.be/ExC-a2PicPw

 

Na 18. Slobodnoj zoni imaćemo prilike da gledamo i najnovija ostvarenja drugih uglednih autora poput Denija Kotea (Nezaboravno leto), Džejmsa Greja (Vreme armagedona), Patrisija Guzmana (Moja zamišljena zemlja) ili Emina Alpera (Gorući dani) ali i da otkrijemo neka nova talentovana imena i buduće miljenike festivala, poput Lole Kivoron (Rodeo), Mari Krojcer (Korset), Ane Nemeš i Lasla Čuje (Nežno) ili Rajli Kiou, poznate glumice i Elvisove unuke koja je, sa Džinom Džamel, nagrađena Zlatnom kamerom za režiju za najbolji debitantski film Kanskog festivala, Ratni poni.

 

Festival će 3. novembra svečano otvoriti dobitnik Zlatne palme, kapitalistička satira Trougao tuge Rubena Ostlunda.

 

lobodna zona predstavlja: Žene koje prkose konvencijama

Odvažne i odlučne, žene koje prkose ustaljenim pravilima i ustaju protiv svake vrste stega, upečatljive su junakinje koje će publika 18. Slobodne zone imati priliku da upozna od 3. do 8. novembra na velikom platnu i onlajn u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Austrijska carica Elizabeta bila je gladna znanja i željna života koji ne sputava dvorski korset, Betina Vegner je samo htela da peva ljubavne pesme ali nije mogla da ćuti, u duboko podeljenom društvu Indije “nedodirljive” žene će pokrenuti digitalne novine, u jednom kostarikanskom selu 40-godišnja Klara će krenuti na put seksualnog oslobađanja, a u jednom kanadskom rizortu tri žene će se suočiti sa svojim seksualnim demonima… 

Ovo su filmovi o neustrašivim ženama na 18. Slobodnoj zoni:

Trejler SZ promo - Žene koje prkose konvencijama - https://youtu.be/0Eex0g-Fzhw

Betina (Bettina)

Jednu od omiljenih programskih celina, Žensku liniju, otvara dokumentarac Betina reditelja Luca Penerta. To je priča o jednoj od najuzbudljivijih umetničkih biografija 20. veka, muzičarki i učesnici pokreta otpora Betini Vegner, koju je domovina izdala ali je ona, uprkos svemu, verovala u pravdu i nikada nije izdala sebe i svojih 10 zapovesti koje su joj bile oružje za život, osim jedne – kako je „priznala” u svojoj pesmi –  „ponekad ja, ipak, plačem kada me povrede”. 

Sem Betine, u Ženskoj liniji biće prikazani filmovi Neli i Nadin i Plesati Pinu.

Trejler Betina - https://youtu.be/tFG-ppNj_F4

Pisanje vatrom (Writing With Fire)

Pisanje vatrom donosi priču o zadivljujućoj odlučnosti pripadnica kaste „nedodirljivih“ da pokrenu digitalno izdanje novina. Naoružane pametnim telefonima, iako kod kuće mnoge nemaju ni struju, ove istraživačke novinarke suočavaju se sa nekim od najvećih problema Indije - razotkrivanjem nemilosrdne diskriminacije žena i davanjem glasova potčinjenima u represivnom kastinskom sistemu. Kritičari su već naveli da je ovaj dokumentarac savršeno predstavio milenijumima star kastni sistem u Indiji, tradiciju, seksualno nasilje nad ženama i korupciju, a među nagradama koje je do sada osvojio su i Specijalna nagrada žirija i Nagrada publike na Sandens festivalu.

Trejler Pisanje vatrom - https://youtu.be/wVVbsaCULB4

 

Korset (Corsage)

Nakon prošlogodišnjeg kratkog filma Frida Aleksandre Odić, glumicu Viki Krips (Fantomska nit) gledaćemo ponovo na Slobodnoj zoni, ovoga puta kao buntovnu caricu Elizabetu Bavarsku u filmu Korset. Sve što se tražilo od supruge Franca Jozefa I bilo je da  „zauvek ostane mlada i lepa”, bez iznošenja mišljenja, ali je ona odlučila da se pobuni protiv  rigoroznog režima ishrane, vežbanja, friziranja i merenja struka i napusti život sputan dvorskim korsetom. 

Viki Krips je za ovu ulogu nagrađena na festivalima u Kanu i Sarajevu.

Trejler Korset - https://youtu.be/g2sZH_FPRzw

Rodeo

Iz Kana pred domaću publiku stiže i debitantski dugometražni film francuske rediteljke i scenaristkinje Lole Kivoron, nagrađen u okviru programa Izvestan pogled. Smešten u moto-kulturu predgrađa Pariza, Rodeo priča o neustrašivoj motoristkinji kojoj uspeva da potpuno uzdrma muški motociklistički klub. 

Trejler Rodeo - https://youtu.be/7zR5Y77_xgo

Nežno (Gentle)

Šta je nežnost danas i da li je, uopšte, ima? U filmu Ane Ester Nemeš i Lasla Čuje ona se nalazi na jednom sasvim neočekivanom mestu - u teretani!  Nežno prati bodibilderku Edinu koja odlučuje da dodatno zaradi novac tako što će svoje telo ponuditi muškarcima čiji su fetiš žene herkulovske snage.

Trejler Nežno - https://youtu.be/P0i42Xae5Hs

Klara Sola (Clara Sola)

Natali Alvares Mersen snimila je svoj prvenac o Klari (40) koja živi u jednom selu u Kostariki religioznim i povučenim životom pod kontrolom svoje majke. Na proslavi 15. rođendana svoje nećake, Klara doživljava seksualno i mistično buđenje i počinje da se oslobađa represivnih verskih i društvenih konvencija. Film je bio nacionalni kandidat Kostarike za Oskara ove godine.

Trejler Klara Sola - https://youtu.be/BDFaSKnCJq8

Korset, Rodeo, Nežno i Klara Sola biće prikazani u okviru novog festivalskog programa, Prva dva koraka, posvećenog prvim i drugim rediteljskim ostvarenjima. Uz pomenute naslove, deo ove celine su i Raj za karaoke Einarija Pakanena i Ljubav, nemačke marke i smrt Džema Kaje. 

Nezaboravno leto (That Kind of Summer)

O ženskoj seksualnosti govori i film Nezaboravno leto cenjenog kanadskog autora Denija Kotea. On prati tri sasvim različite žene, mladu Gejšu, smrknutu Leoni i nepredvidljivu Eženi, koje dane i noći provode u jednom rizortu, pokušavajući da obuzdaju svoje unutrašnje demone.

Ovo ostvarenje, zajedno sa filmovima Živeti zajedno Tomasa Firhaptera i Rimini Ulriha Zajdla, biće prikazano u okviru programa Zona bez granica.

Trejler Nezaboravno leto -  https://youtu.be/zJdE6Ny0DYY

 

Pretraga Filmova

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk