10108

Kreteni (Po redu nestajanja)

Kraftidioten aka In Order of Disappearance, Švedska, Norveška, 21 februar 2014

Sinopsis

Norveška, zima. Introvertni Nils vozi svoje džinovsko vozilo koje treba da rasčisti sneg i led sa planinskih puteva. On je upravo izabran za "građanina godine", za napore koje ulaže u svom poslu, kada je primio vest da mu je sin umro od prevelike doze heroina!
Kreteni (Po redu nestajanja)

Odbijajući da veruje u "zvaničnu verziju", kreće u potragu za sinovljevim ubicama. Tako će postati pravi heroj u borbi protiv kriminalaca svih vrsta, mada, zapravo, niko ne zna njegov pravi identitet! 

Kreteni (Po redu nestajanja)

Kasting

Režija: Hans Petter Moland

Uloge: Stellan Skarsgård, Bruno Ganz, Pål Sverre Hagen, Birgitte Hjort Sørensen, Anders Baasmo Christiansen, Gard B. Eidsvold  

Kreteni (Po redu nestajanja)

Kritika

Odličan film! Tamo negde gde su mnogi "slični" zastali, ovaj norveško-švedski hrabro gazi. Teško i surova priča, zavijena u crnohumorni obrazac, koji ne može, a da vam ne izazove osmeh genijalnosti na krajičku usana. A, kao šlag na torti, tu su i srpski mafijaši, koje norveški "pobratimi" uporno zovu "albancima". I Sergeja, naravno...

Negde u norveškoj "bestragiji", grad je podeljen na "interesene zone između kriminalaca. Samo je aerodrom "zajednički", jer preko njegva donose "robu", koju dalje seju po celoj zemlji. Norvežani-mafijaši i Srbi-mafijaši. E, pa kad glavni baja Norvežanin kokne jednog "klinca", njegov ćale kreće u osvetu. Pri tom taj glavni baja Norvežanin kokne i sina glavnog baje Srbina, misleći da je ovaj odgovoran za krađu njegovog kokaina. Onda Srbi kreću u osvetu. I, ima tu još mnogo toga. Da bi cela ta gungula smrti kulminirala u poslednjoj sceni, kada pogine i slučajni paraglajder!  

Ako bi se tražio sličan senzibilitet, možda bi najpribližnije bilo ono osećanje koje je izazvao popularni "Fargo", braće Koen. S tom razlikom da "Kreteni" imaju ovdašnjeg pomešanog s onim skandinavskim, što je samo poen više u odnosu na dosad viđeno!

Bravo!

 

Đorđe Mijušković 

Podeli sa prijateljima

Ostavite komentar

Ostavili ste komentar kao gost.

Pretraga Filmova

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk