17116

Dug

The Debt, SAD, 31 avgust 2011

Sinopsis

Helen Miren i Sem Vortington igraju u filmu „Dug“, snažnoj priči o Rejčel Singer, bivšem agentu Mosada koja je nastojala da uhvati i izvede na suđenje ozloglašenog nacistu, ratnog zločinca – Hirurga iz Birkenoa (Aušvic)- u tajnoj izraelskoj misiji koja se završila njegovom smrću na ulicama Istočnog Berlina.
Dug
Sada, 30 godina kasnije, pojavljuje se čovek koji tvrdi da je taj doktor, i Rejčel mora da ode u Istočnu Evropu da razotkrije istinu. Preplavljena uznemirujućim sećanjima sebe iz mlađih dana i njena dva prijatelja agenta, i dalje slavljena heroina moraće ponovo da proživi traumu tih događaja i da izmiri dugove.
Dug

O Filmu

Kad se izraelski dugometražni film Ha-Hov („Dug“), u režiji Asafa Bernstina, pojavio 2007. godine, ovaj triler je dobio četiri nominacije za izraelski ekvivalent Oskaru. Film je odmah bio prodat za distribuciju po stranim zemljama zbog „originalne priče koja je ukombinovana sa pravim triler zapletom o agentima Mosada na misiji. Mosad je institucija, jedna od najboljih na svetu za špijunažu i najpoznatija obaveštajna služba. Film je autentičan po tom pitanju,“ kaže producent Evan.

Evan se tako slaže u oceni da je američka verzija filma „mnogo više okrenuta prošlosti nego sadašnjosti i da ima više akcije. Dug se takođe više bavio psihologijom izraelskih likova.“
Sa takvim trilerom koji je baziran na likovima, Meden je znao da će „glumačka ekipa odigrati centralnu ulogu u Dugu. Ovi likovi su morali da budu bliski publici.
To je najvažnije bilo za odabir glavne uloge, lika Rejčel Singer. Filmadžije su tražile glumicu određenih godina koja bi mogla verno da dočara Rejčel u 1997. godini. Ona je morala da bude neko ko može da prikaže nesigurnost koja je proganja i da prihvati fizičke izazove. A ko je bolji za tu ulogu od Helen Miren?
„Ovo je uloga koja je od nje zahtevala da se saživi s ranama i razarajućim efektom događaja koji su se desili pre više od 30 godina. Tenzija i bol zbog odluke koja je davno donešena su evidentni i ona bukvalno ima ožiljak od događaja koji se tad odigrao,“ kaže reditelj.
„Pored toga što sam želela ponovo da sarađujem sa Džonom i činjenice da je ovo odlična triler priča, interesovalo me je da istražim ideju da svaki postupak koji preduzmete u životu ima rezultat i posledicu i da ćete pre ili kasnije morati da se suočite s tim. Rejčel je osoba koja ne otkriva mnogo o sebi, čak ni svojoj ćerki koja piše knjigu o njoj niti svojim kolegama. Rejčel je zakopala stvarne emocije duboko u sebi i godinama je egzistirala na jednom površnom nivou, ne usuđujući se da se suoči sa dubinom pravih osećanja o stvarima. Ona će otkriti da će ipak morati da učini to i mnogo više.“
Za to „mnogo više“, Miren je morala da nauči osnovne poteze veštine krav maga, dobro poznate taktičke odbrambene veštine koja se zasniva na borbi prsa u prsa. Krav maga je inače zvanični samoodbrambeni sistem izraelskih odbrambenih snaga.
Filmadžije su morale da nađu i odgovarajuću glumicu koja će igrati Rejčel iz mlađih dana. Reditelj nije želeo da pod obavezno nađe glumicu koja liči na Helen Miren.
Zvezdu u usponu, Džesiku Častejn, reditelju Madenu je preporučio „agent kome verujem, koji čak ni ne zastupa nju. Džesika je skoro snimila „Drvo života“ reditelja Terensa Malika koji je, kad sam ga nazvao, imao samo reči hvale za nju. Nije prestajao da priča o njoj,“ kaže Maden.
„Kad sam pročitala scenario, nisam uopšte shvatila da je reč o trileru. Za mene je to bila drama i ljubavna priča. Toliko je bio dobar da sam pomislila da moram da budem u njemu,“ kaže Džesika Častejn.
Došla je pripremljena na prvi sastanak sa Džonom i sve ih oduševila činjenicama koje je znala, uključujući i to da su ona i Helen Miren iste visine.
„Nju je predivno gledati. Izaziva emotivnu povezanost kod gledalaca. Nema sumnje u izbore koje pravi i emotivno je apsolutno čista,“ kaže Maden.
„Helen ima taj isti kvalitet. Na njenom licu možete pročitati i najmanju promenu raspoloženja. Takva transparentnost je retka i to je dar. Rejčelina štafeta se bez problema dodavala od jedne do druge glumice.“
Jednu od glavnih muških uloga u filmu ima Sem Vortington. On igra Dejvida, idealističnog agenta Mosada koji je u konfliktu sam sa sobom i kome će se Rejčel dopasti na prvi pogled.
Vortingtona su zaintrigirala moralna ubeđenja i emotivni problemi ovog lika. „Dejvid je čovek koji je izgubio celu porodicu u Holokaustu i konstantno preispituje sopstvenu vrednost,“ kaže glumac. „Posvetio se tome da bude efikasan agent Mosada, jer oseća da je na njemu teret cele nacije. Na ovoj misiji, Dejvidov idealizam biva ugrožen i on ne zna kako da se nosi s tim.“
„Džon me je kupio kad mi je ispričao svoju viziju priče o troje ljudi koji će se suprotstaviti jednom čudovištu, ali će ih to proganjati decenijama. Ovo je odlična priča za triler, ali središte filma „Dug“ je ideja o životu s posledicama koji traje decenijama.“
Dug

Kritika

Jedan baš dobar špijunski film. Politički triler. Oni malo stariji filmofili pamte "Momke iz Brazila" ili "Slučaj Odesa"... E, pa oni su reper. "Dug" je tu negde... Na nivou...

Odavno nije snimljen bolji film na sličnu temu. Valjda su vremena "političke korektnosti" sprečavala nastanke dobrih filmova na ove teme. 

E, da", ona novija pokoljenja pamte Spilbergov "Minhen". I s njim ima sličnosti...

Bilo kako bilo, svi oni koji vole ili su voleli da gledaju špijunsko-hladnoratovska-kontraobaveštajno-partizansko-nacistička-majklkejnovska-CIA-Mosad-KGB-FBI nadmudrivanja na filmskom platnu - uživaće!

Jer, ovo je jedan od onih filmova u kome svako prepričavanje radnje - umanjuje doživljaj!

Ozbiljna stvar... baš!

 

Đorđe Mijušković

Podeli sa prijateljima

Ostavite komentar

Ostavili ste komentar kao gost.

Pretraga Filmova

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk