9491

Bezdušni 2

Dukhless 2, Rusija, 05 mart 2015

Sinopsis

Pratimo Maksa Andrejeva koji odlučuje da okrene novi list u svom životu. Smatra da je najbolje mesto za novi početak na suprotnom kraju sveta, u jugoistočnom delu Azije, na ostrvu Bali. Ono što ne zna je da ne može zanemariti svoju prošlost. Okolnosti ga nateraju da se vrati u domovinu i donese vrlo težak izbor.Tu se dešava oštar zaokret, korupcija i intrige koje postoje u  javnim koroporacijama, nateraće Maksa da poslušno počne da radi kao dvostruki agent.
Bezdušni 2
Bezdušni 2

O Filmu

Film je nastavak istoimenog hit-filma snimljenog 2012. godine po bestseleru Sergeja Minajeva, koji je otvorio Međunarodni  Filmski Festival u MoskvI 2012. godine. Dobio je 5 nominacija za nagradu „Zlatni orao“, među kojima i nagradu za najbolji film godine, a glavni glumac Danila Kozlovski dobio je „Zlatnog orla“ za najbolju mušku ulogu. U prvom delu opisan je život 29-godišnjeg menadžera, Maksa, koji je apsolutno siguran u svoj uspeh i sreću. Glavna preokupacija u životu mu je novac, da ga zaradi i potroši.. Skupa kola, luksuzni stan, noćni klubovi, lepe devojke, žurke i droga ispunjavaju njegov život. Kad jednog dana sretne devojku sa druge strane života, počinje da shvata da nešto nije u redu i da mora da napravi promene. Od tada sve oko njega i u njemu počinje da se menja.

Kasting

Režija: Roman Prygunov
 
Uloge: Danila Kozlovsky, Dominique Pinon, Miloš Biković

Kritika

Jedan "muški" film. Ruski triler, krimić. E, sad, da je bilo malo više hrabrosti, mogao je da bude i na nivou, recimo, vanvremenskog "Kuma". Šteta što nije, jer saga o Maksu Andrejevu, pogotovo nakon prvog dela, zaslužuje da se dugo spominje u najboljem svetlu...

Upravo u toj "različitosti" između prvog i drugog filma "Bezdušni", krije se i razlog zbog kojih epopeja o ekonomskoj i moralnoj degradaciji savremenog ruskog džet-set trenutka, nije još jače udarila među oči. I dok se u prvom, prilično surovom delu, Maks kupa u kokainu, alkoholu i seksu, praveći sebi prostor za napredovanje u društvenom "kremu", u nastavku filma neko kao da je malo povukao ručnu kočnicu, pa su sve te "inkriminisane" scene prilično umivene, ako ne i potpuno nestale. Da li je dve godine razmaka između dva filma bilo dovoljno da se Maks totalno povuče iz tog sveta bestijalnosti i postane neka vrsna moralnog čistunca a la Gandi?

Jeste, ovaj drugi deo ima nekoliko sjajnih detalja, uključujući i nezaboravni kraj, na nivou nekih od najjačih i najzanimljivijih filmskih završetaka u istoriji žanrovske kinematografije. Međutim, dok je prvi film bio više "drama", u pravom smislu te reči, ovaj drugi više naginje toj žanrovskoj trilerskoj, čak i špijunsko-političkoj odrednici, što ga čini, ipak, po životnu svrhu fenomenološki ograničenijim.  Ali, u svakom slučaju, i ovaj deo lagodan je za gledanje, pa ne čudi ni to da ima otvoreni kraj koji najavljuje i mogućnost produženja snimanja sage (Kum 3? Naš Miloš Biković kome svaka čast za ovu ulogu kao ko - Marlon Brando, Al Paćino, De Niro?)...

U moru holivudskih stereotipskih rešenja kada su u pitanju "slični" filmovi, dolazak Bezdušnog 2 u srpske bioskope predstavlja pravo osveženje. Da je učinjen "gušt" istinskim ljubiteljima filma, u bioskopima bio bi prikazan i Bezdušni 1, da se stekne celovita slika. Mada i ovako treba da se naglasi da Bezdušni 2 mogu da se gledaju i kao sasvim zasebna celina, što je posebna vrednost u sadašnje doba, jer producenti nisu ograničili publiku time da neizostavno moraju "u sitna crevca" da znaju šta se desilo u prvom delu. A, već to je izuzetna zanatska umešnost, zar ne?

Čekajući "trećeg Kuma"...

 

Đorđe Mijušković 

Podeli sa prijateljima

Ostavite komentar

Ostavili ste komentar kao gost.

Pretraga Filmova

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk