18153

Avr

LE HAVRE, Francuska, Nemačka, Finska

Sinopsis

Marsel Maks je bivši pisac i poznati boem. Dobrovoljno se povukao u Avr, gde provodi jednolične dane. Sahranio je svoje literarne ambicije i kreće se u srećnom trouglu - bar, posao čistača cipela i žena Arlet. Ali, iznenada u njegov život stiže mlada izbeglica iz Afrike...

Avr
U isto vreme Arlet postaje ozbiljno bolesna. Marsel još jednom mora da ustane protiv ljudske indiferentnosti, a najbolji način za to jeste njegov optimizam i humor. Na drugoj strani, kao protivnik, naćiće se slepa mašinerija države uređene po Zapadnim kriterijumima bezosećajnosti, koja čak steže obruč i oko nedužnog dečaka - izbeglice. Vreme je da Marsel ispolira i svoje cipele i pokaže zube!!!
Avr

O Filmu

Finski kandidat za Oskara 2012
Avr

Kritika

Šarmantan mali, jednostavan film. Bez pretenzija da zabavi one koji očekuju holivudsku akciju ili kvaziumetničku ekstravaganciju.

Priča o prijateljstvu i nadi jačoj od iskušenja tehno-totalitarne civilizacije. Deo života, kakav bi mogao da se zalomi svima nama. Univerzalna priča, aktuelna i u tamo nekoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu, gde neki ljudi žive u "izbegličkim kampovima", bore se "protiv deportacije" i ozbiljno se suaočavaju sa problemima "rasne diskriminacije". I svaka sličnost sa "romvilima", našim, evropskim i svetskim, sasvim je slučajna.

Baš kao i život u temo nekom Avru. Resniku, Rušnju, Rusiji... boje kože su različite, ali boje duša su iste...

Mislite o tome...

 

Đorđe Mijušković

Podeli sa prijateljima

Ostavite komentar

Ostavili ste komentar kao gost.

Pretraga Filmova

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk