1606

Trougao tuge

Triangle of Sadness, Švedska

Sinopsis

Film Rubena Ostlunda prati bogataše na luksuznom krstarenju. Brod se, međutim, u jednom trenutku nasuče na pusto ostrvo, pa su razmaženi putnici suočeni sa novom realnošću u kojoj njihov novac ne vredi ništa. 

Trougao tuge

O Filmu

Novi film švedskog reditelja Rubena Ostlunda (Turista, Skver) doneo mu je Zlatnu palmu za najbolji film 75. Kanskog filmskog festivala.

To je drugi put da Ostlund bude nagrađen na jednom od najprestižnijih filmskih festivala.
Ovajilm sa Vudijem Harelsonom je pozdravljen osmominutnom ovacijama.

Ovaj  film ottvara filmski festival Slobodna zona koji se održava od 3. do 8. novembra  2022. godine u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. 

 „Trougao tuge” oštra je i direktna kritika kapitalističkog društva i govori o krahu zapadne civilizacije. Ruben Ostlund hirurški precizno secira pogrešna mesta društvenog poretka. Svet u kome živimo ogledalo je licemerja u kojem bogati bivaju bogatijima a siromašni postaju siromašniji, skoro nevidljivi.

 Luksuzno krstarenje kojim su se zaputili bogati i još bogatiji, neće stići na destinaciju. Ali će stići gde je potrebno. Kapetan broda je besni marksista, kojeg glumi Vudi Harelson. Kao njegov opozit javlja se Zlatko Burić, u ulozi posvedočenog kapitaliste. I tako film, zapravo, i jeste građen – u potpunim suprotnostima koje moraju da žive zajedno i moraju jednom da se sretnu da bi preživele. Doslovno, jer brod završava na pustom ostrvu.

 „Trougao tuge” je istovremeno i film detalja, britkog humora i prenaglašenih scena. Tera da se svet ne posmatra samo iz privilegovane pozicije, već da se vidi šta je opsenarski nastrojena društvena hijerarhija uradila pravim ljudima. Kako to izgleda kada influenseri, bogataši i „elita“ završe na milost i nemilost služavke koju do pre koji tren nisu ni primećivali.

 Red smeha, red neverice i red neprijatnosti, sve upakovano u veliku metaforu broda koji tone – kanski pobednik donosi možda i najbolju satiru ove godine.

 Šta je trougao tuge po kojem je film dobio ime? Pored jasne aluzije na vizuelni prikaz hijerarhijske moći, sintagma je i termin iz estetske hirurgije koji ukazuje na nabore kože koji se stvaraju mrštenjem a to, znamo, nikako nije dozvoljeno u ovom lažno nasmejanom svetu gde je samo sreća prikazana na društvenim mrežama i stanje na računu merilo uspeha.

Kasting

Režija: Ruben Östlund

Uloge: Harris Dickinson, Charlbi Dean in her final film role, Dolly de Leon, Zlatko Burić, Henrik Dorsin, Vicki Berlin i Woody Harrelson

Podeli sa prijateljima

Ostavite komentar

Ostavili ste komentar kao gost.

Pretraga Filmova

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk