4555

Ponovo će procvetati livade

Torneranno i prati, Italija, 06 novembar 2014

Sinopsis

Tragična priča o grupi vojnika koja se dogodila uoči poraza italijanske vojske u Kaporetu, u noći između 23. i 24. oktobra 1917. godine.
Ponovo će procvetati livade
Ermano Olmi je je izjavio da je želeo da snimi ovaj film kako ne bi bile zaboravljene  strahote Velikog rata,  kao i s ciljem da se istorija upozna  i  izvan zvaničnih verzija.
Da bi ispripovedao  priču o kobnoj noći za trinaest vojnika, kojima je bilo naređeno da napuste svoj položaj kako bi našli pogodnije mesto za špijuniranje neprijateljskih rovova,  Olmi je ponovo pročitao knjige pisaca, učesnika  u ratnom sukobu, poput  Karla Emilija Gade, Emilija Lusua i Marija Rigonija Šterna. Ipak, on  se prvenstveno oslonio na priče i sećanja  anonimnih protagonista tih dramatičnih događaja, jer, kako tvrdi ,”..zvaničnu istoriju pišu intelektualci, ona stvarna nema reči”.
 
Snimanje filma trajalo je osam nedelja i realizovano je na visoravni  Azjago, na mestima koja su bila svedoci napora, patnji  i drama  vojnika  iz  Velikog rata.Za potrebe filma rekonstruisan je rov –mesto glavne radnje Olmijevog dela -,  enterijeri, saobraćajnice između rovova, spavaonica, kapetanov bunker na lokalitetu u dolini Đardini na visini od 1.100 metara,  kao i eksterijeri u dolini Formika na visini od 1.800 metara.

Unutar jedinstvene strukture priče, film se bavi  zbivanjima u kojima učestvuju  razni protagonisti u zavisnosti od onoga što situacija zahteva. Pojaviće se dakle likovi različitih starosnih doba iz raznih regija u Italiji,u tumačenju poznatih glumaca  poput Klaudija Santamarije i Alesandra Sperdutija , kao i glumci debitanti. No, značajan i i neosporan elemenat pruža konfliktni odnos između oficira i običnih vojnika, koje rat primorava na svakodnevno preživljavanje i  jednakost  u  smrti. 
Ponovo će procvetati livade

O Filmu

U utorak 4. novembra 2014, širom Italije će biti održana komemoracija povodom godišnjice primirja koje označava kraj Prvog svetskog rata, potpisanog 4. novembra 1918. godine. Kako bi se  svečano obeležio ovaj istorijski događaj, Predsedništvo Vlade i Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne kooperacije Republike Italije promovišu  svetsku pretpremijeru filma "Ponovo će procvetati livade", u Jugoslovenskoj kinoteci, Uzun Mirkova 1, šestog novembra 2014. godine, s počekom u 20.45! 
istovremeno će biti održane projekcije i u drugih sto zemalja, a Ministarstvo  odbrane Italije organizovaće specijalnu projekciju za italijanske mirovne misije u raznim delovima sveta.

Kasting

Režija i scenario: Ermanno Olmi

Uloge: Camillo Grassi, Claudio Santamaria, Niccolò Senni, Alessandro Sperduti, Niccolò Tredese 

Podeli sa prijateljima

Ostavite komentar

Ostavili ste komentar kao gost.

Pretraga Filmova

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk