4013

Poseta

The Visit, Danska, Finska, 02 februar 2015

Sinopsis

"Poseta" u svojoj suštini predstavlja teško zamisliv spoj dokumentarnog i naučnofantastičnog filma. Već na samom početku gledalac biva izmešten u vizuru vanzemaljskog bića, tek pristiglog na Zemlju. Neka od pitanja na koja se pomenutom zamenom teza traži odgovor, jesu:
Kako bi nas ovakvo biće doživelo? 
Kakvu bi komunikaciju sa njim uspostavili za to zaduženi eksperti? I ko su oni uopšte?
Da li bi ovakva poseta predstavljala povod za radost ili za strah?
Može li se ljudska civilizacija zapravo percipirati dovoljno samosvesnom, harmoničnom i prosperitetnom, odnosno vrednom pažnje i poštovanja od strane tehnološki i moralno superiornije vrste?

Poseta
Kroz sva ova, ali i neuporedivo složenija pitanja porekla života, etičke doslednosti ili institucionalne kompetentnosti Madsen kormilira poput nenadmašnog veterana, služeći se krajnje minimalističkom paletom primenjenih intervencija. Rezultat je očaravajući. Najpozvaniji eksperti kameri poveravaju najdublje profesionalne i lične nedoumice, prepuštaju se detinje iskrenim maštarijama, uvode nas u svet imaginarnih mogućnosti, uz vidljivo nerazvijene sposobnosti za kritičko samosagledavanje i autokorekciju. Kroz njihove nadahnute rečitative usporeni prizori ovozemaljskog života dobijaju drugačija, metafizička, apstrahovana značenja, ljudska civilizacija postaje groteskno haotična i nezrela, dok se gledaočevo egzistencijalno uporište nepogrešivo pomera u pravcu prevazilaženja sebičnih, egocentričnih poriva.
Poseta

O Filmu

Lep, iskren i inteligentan film. S stilskom i metafizičkom perspektivom Kjubrikove "Odiseje u svemiru", Madsen je uspeo da napravi dokumentarac koji na nenametljiv i duhovit način tretira najsloženija egzistencijalna pitanja. Film koji se gleda sa lakoćom, ali pamti zauvek. Film je na programu Beldocs festivala 9. maja od 20 sati u Domu omladine Beograda. Cena karte je 200 dinara.

Kasting

Režija i scenario: Michael Madsen

Podeli sa prijateljima

Ostavite komentar

Ostavili ste komentar kao gost.

Pretraga Filmova

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk