4350

Ona

Shi aka Poetry, Koreja, Godina 2010

Sinopsis

Naivna i dobrodušna 66-godišnja Mija (Jeong-hie Yun) meštanka je gradića nedaleko od Seula, koja uprkos nemaštini i brizi o lenjom i neposlušnom unuku, tinejdžeru Jongu Voku (Da-wit Lee), u velikoj meri uspeva da održi privid dostojanstvenog života. Zarađuje kao povremena domaćica kod Kanga (Hira Kim) koji se oporavlja od moždanog udara. Neobrazovana, ali energična, vedra i optimistična Mija odluči da krene na kurs pisanja poezije, jer želi da spozna lepotu sveta oko sebe.
Ona
No kad se otkrije da su Vok i petorica njegovih prijatelja punih šest meseci silovali devojku koja je upravo počinila samoubistvo, Mijin će se život u trenu raspasti. A kad joj doktor dijagnostifikuje uznapredovalu Alchajmerovu bolest, Mija će početi da shvata da je totalno zakazala u vaspitanju mladića kojeg joj je na izdržavanje ostavila razvedena kći...
Ona

O Filmu

Scenarista i reditelj Chang-dong Lee jedan je od najdarovitijih novih svetskih filmaša, ujedno i još jedan zapaženi predstavnik izuzetno zanimljive savremene južnokorejske kinematografije koju definišu kultni autori Ki-duk Kim, Chan-wook Park, Joon-ho Bong, Sung-su Kim i delom Je-gyu Kang. Vešto spajajući socijalni realizam, okrutnost ekstremnih životnih situacija, turobnost i pesimizam ličnih  ljudskih drama i suptilne poetske trenutke koje podjednako dočarava rečju te estetizovanom i likovno upečatljivom vizualnošću, autor stvara provokativnu i živu celinu koja funkcioniše kao višeslojna metafora. Njegov film,2010. godine nagrađen u Kanu, nije samo impresivna studija kompleksnih međuljudskih odnosa u kojima iz najgorih okolnosti ponekad izbijaju najlepši detalji, niti tek snažan i dubok filozofski pogled na složenost i nepredvidljivost života, već i priča o neizbežnosti pristajanja na kompromise, pa i po najvećoj ceni, kao i o posrednoj manje ili više svesnoj pobuni protiv društvenih normi.

Kasting

Režija: Chang-dong Lee

Uloge: Jeong-hie Yun, Da-wit Lee, Nae-sang Ahn, Hira Kim, Yong-taek Kim, Myeong-shin Park

Ona

Podeli sa prijateljima

Ostavite komentar

Ostavili ste komentar kao gost.

Pretraga Filmova

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk