8214

San Andreas

SAD, 29 maj 2015

Sinopsis

Kaliforniju je zadesio katastrofalni zemljotres jačine devet stepeni Rihterove skale. Pilot spasilačkog helikoptera, s svojom otuđenom ženom, kreće na opasan put preko cele države kako bi spasio svoju ćerku jedinicu. Ono što će doživeti na putu, zauvek će ih promeniti...
San Andreas
San Andreas

O Filmu

San Andreas je naziv izmišljenog grada u kompjuterskoj igrici  Grand Theft Auto.

Kasting

 Režija: Brad Peyton

Uloge: Alexandra Daddario, Dwayne Johnson, Carla Gugino

Kritika

Uprkos prilično katastrofalnim kritikama većine svetskih filmskih kritičara, ovo je, ipak, podnošljiv film katastrofe!

Naravno, sve je ovde predvidljivo. Gigantsko razarenje svega i svačega, osim, naravno, mišićavog glavnog junaka (i njegove porodice). Upakovano zaista da izaziva strahopoštovanje, kad govorimo o svojoj toj kompjutersko-specijalnoefektnoj gunguli, film se drži obrazaca nekada veoma popularnog, pa skoro zaboravljenog, pa opet oživljenog žanra filmova katastrofe.

Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina imali smo nekoliko zaista zanimljivih primeraka ovog žanra, među kojima je bio i arhetioski "Zemljotres" iz 1974. godine, koji je čak u preminulom beogradskom bioskopu "Odeon" jedno vreme prikazivan u varijanti sve sa cimanjem sedišta. Kasnije, nekako, kao da su dobri predstavnici žanra izumrli tokom devedesetih, preselivši se u "baš-baš" low-budget varijantu, verovatno zahvaljujući tome što je korišćenje kompjuterskih efekata postalo dostupno mahom svakom iole obrazovanijem filmadžiji. 

E, sad, "San Anreas" jeste film koji je snimljen uz budžet od oko 100 miliona dolara, pa tehnički to i treba da izgleda dovoljno "upeglano". Što se ostalog tiče... pa, treba se zadovoljiti time da očiglednijih scenarističkih gluposti nema. Naravno, oni koji su "dublje" u problematici, naći će ih, ali to je već cepidlačenje. Jer, "San Andreas" nema aspiraciju da bude ni "Građanin Kejn", ni "Odiseja u svemiru", ali ni mnogo bolji od svog arhiprethodnika, snimljenog pre više od 40 godina. U tom je i njegova glavna mana. Neambicioznost da se zagrebe više. Bar nije dosadno... Toliko koliko neki kažu...

 

Đorđe Mijušković 

 

"'San Andreas' changes all too quickly from satisfyingly foolish to dismayingly dumb to genuinely stupid."

"'San Andreas' suviše brzo prelazi iz zadovoljavajuće glupog, preko zastrašujuće glupog, do autentično glupog"  

Joe Morgenstern, Wall Street Journal

 

"Hell, I'm as up as the next guy for a dumb summer epic with special effects that fire up audiences. But did San Andreas have to be such a monument to stupidity?"

"Dođavola, ja jesam za glupe letnje epove sa specijalnim efektima koji raspaljuju publiku. Ali, da li 'San Andreas' mora da bude takav spomenik gluposti?"

Peter TraversRolling Stone

 

Podeli sa prijateljima

Ostavite komentar

Ostavili ste komentar kao gost.

Pretraga Filmova

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk