7886

Feniks

Phoenix, Nemačka, 25 septembar 2014

Sinopsis

Neli je pevačica, koja je bila izdana i poslata u koncentracioni logor. Vratila se potpuno izmenjenog lica, usled plastične operacije. Oporavšiši se, kreće u potragu za svojim mužem - pijanistom. Ali, njihov ponovni susret neće proteći onako kako se nadala...
Feniks
Feniks

O Filmu

Po romanu "Le Retour des cendres", čiji je autor Hubert Monteilhet

Kasting

Režija: Christian Petzold

Uloge: Nina Hoss, Ronald Zehrfeld, Nina Kunzendorf  

Feniks

Kritika

Veoma dobar film! Mali, jednostavan, a ubojit! Film-nadigravanje! Emocija i krajnost. Priča o nama, ratu, ljubavi, zabludama i željom za mirnoćom. Ko je kriv? Ko je izdajnik? I šta smo izdali? Ljubav? Sebe? Druge?

Jedan od najupečatljivih krajeva nekog od filmova "novije ere". Pokazatelj koliko je malo potrebno da se napravi dobar film. Čak i onaj "epohe".

Berlin, razrušen ratom. Ljudi razrušenih duša. Mizanscen velelepan u svojoj jednostavnosti. Samo je intima razgoljena. I kompleksna. Grandiozna...

Priča o Jevrejima, njihovoj budućnosti u posleratnoj Nemačkoj i mestu u posleratnom svetu. A, zapravo, priča o svima nama.

Nina je pevačica, koja je, nakon godina skrivanja, neko izdao, i ona je poslata u logor. Tamo je čudom preživela, ali joj je lice spaljeno. Nakon plastične operacije, uz budno oko "pratilje" iz misteriozna "Agencije", vraća se u Berlin. Nina je bila bogata, i sada, zahvaljući ratnoj odšteti, treba da to bude još više. Svi iz njene porodice pobijeni su, osim muža - Nemca. "Agencija" sumnja da ju je on upravo izdao. Nina ga pronalazi i želi da mu se vrati, iako je on ne prepoznaje. Ali, prihvata tu "nepoznatu" devojku, koja liči na njegovu ženu, u nameri da obmane vlasti, predstavi je kao da je to zapravo ONA i tako dpbije ženino nasledstvo.

Eto! Toliko. Ostalo je nauk. Kako se prave jaki filmovi. A, "prosti"... Da postide one "skupe"...

 

Đorđe Mijušković 

Podeli sa prijateljima

Ostavite komentar

Ostavili ste komentar kao gost.

Pretraga Filmova

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk