23736

Osvetnici

Avengers, SAD, 04 maj 2012

Sinopsis

Kad se neočekivani neprijatelj pojavi i zapreti sigurnosti celog sveta, Nik Fjuri, direktor agencije zadužene za internacionalno održavanje mira poznate pod nazivom ŠILD, moraće da sastavi tim koji će izvući svet s ivice propasti. Započeće hrabru potragu za regrutima koja će se dešavati po celom svetu...
Osvetnici

TIM OSVETNIKA

IRON MAN (Tony Stark)
igra ga ROBERT DAUNI DŽUNIOR

Pored toga što je ekscentrični genije, milijarder, plejboj i filantrop, Toni Stark je i superheroj u oklopu, poznat kao Iron Man. Stark će nevoljno pristati da služi kao konsultant u strogo poverljivoj agenciji Nika Fjurija poznatoj pod imenom ŠILD. Sad, kad je globalna kriza na pomolu, a sudbina sveta u pitanju, Stark će morati još jednom da obuče oklop Iron Man-a, spase svet i postane punopravni član Osvetnika.

KAPETAN AMERIKA
(Stiv Rodžers)
igra ga KRIS EVANS

Kad je tajni program super vojnika pretvorio slabašnog Stiva Rodžersa u moćnog heroja Kapetana Ameriku, njegovi neverovatni podvizi u drugom svetskom ratu napravili su od njega živu legendu. Stiv je spasio Njujork i promenio tok rata, ali se srušio na Arktik u toku te poslednje misije. Stiv se budi u savremenom dobu i saznaje da je proveo decenije zaleđen u ledenoj tundri. Stiv Rodžers će se naći sam u savremenom svetu koji jedva prepoznaje. Kad mu Nik Fjuri ponudi da ponovo spasi svet, on će se odmah obući u uniformu Kapetana Amerike, sa sve prepoznatljivim štitom, i uneće u tim Osvetnika svoju snagu, vođstvo i stav da ne prihvata gluposti.


TOR (Bog groma i munje)
igra ga KRIS HEMSVORT

Arogantni princ iz dalekog sveta Asgarda, Tor je prognan na Zemlju nakon što se neodgovorno ponašao i ugrozio sigurnost svoje domovine. Dok je bio u izgnanstvu na Zemlji, naučio se poniznosti i spasio je svoje nove prijatelje od destruktivne sile koju je poslao njegov brat Loki. Time se iskupio u očima svog oca, Odina, kralja Asgarda. Posle povratka u Asgard kao heroj, Tor će morati opet da se vrati na Zemlju kako bi sprečio katastrofu kosmičkog nivoa. S Mjolnirom u rukama, legendarnim maljem koji ima ogromnu moć, hrabri ratnik će uskoro biti uvučen u neverovatnu alijansu pod vođstvom Nika Fjurija, tajno udruženje Osvetnika, u kome će svoje moći udružiti kako bi pobedio svog brata, Lokija.

 

HULK (Brus Baner)
igra ga MARK RUFALO

Kad eksperiment sa gama radijacijom pođe po zlu, naučnik blage naravi, dr Brus Baner zapašće u neobično stanje. Kad je ljut ili isprovociran, on se transformiše u nekontrolisano, zeleno čudovište po imenu Hulk. Sad, uplašen zbog štete koju Hulk može da nanese, dr Baner će izabrati da vodi miran život u udaljenom delu sveta, gde će raditi na tome da pomogne bolesnima i siromašnima i pokušavati da pobegne onima koji žele da iskoriste njegovu sposobnost da se pretvori u ogromnu, zelenu napast. Kad zbog sve veće pretnje naučna ekspertiza dr Banera postane neophodna, Nik Fjuri će ga regrutovati, znajući vrlo dobro da će neverovatna snaga Banerovog alter ega, Hulka, biti od vitalnog značaja za Osvetnike.

HOKAJ (Klint Barton)
igra ga DŽEREMI RENER

Jedan od ŠILD-ovih najelitnijih agenata, Klint Barton, šifrovano ime Hokaj, najbolji je stelac na svetu. Naoružan svojim omiljenim oružjem, refleksnim lukom, Hokaj ispaljuje arsenal specijalno unapređenih strela, savršenom preciznošću. Kad dođe do potencijalne globalne katastrofe, on će upotrebiti svoje neverovatne borbene sposobnosti da se bori rame uz rame sa Osvetnicima.

CRNA UDOVICA (Nataša Romanov)

igra je SKARLET JOHANSON

ŠILD-ov agent Nataša Romanov, iliti Crna Udovica, jedan je od vodećih svetskih špijuna i vrlo verovatno najumešniji svetski atentator. Naoružana širokim arsenalom specijalizovanog oružja, poput „udovičinih bodlji“ i kasetnih bombi, kao i širokim dijapazonom borilačkih veština, Natašini jedinstveni talenti čine je jednim od top agenata Nika Fjurija i osobom koja je od vitalnog značaja za sastavljanje Osvetnika.

LOKI - Glavni negativac
Igra ga TOM HIDLSTON

Kad je njegov plan da dođe na presto Asgarda osujećen od strane njegovog brata Tora, zli Loki se povukao u nepoznatu zemlju gde će skovati svoj plan za osvetu. Ne samo protiv brata već i protiv Zemlje, čije stanovnike Tor sad štiti. Loki će se vratiti s opakim planom da pokori Zemlju i ništa ga neće zaustaviti u toj nameri. Kad njegova zloupotreba sile zapreti opstanku planete, možda Osvetnici neće biti dovoljni da se on zaustavi.

NIK FJURI (direktor ŠILD-a)
igra ga SEMJUEL L. DŽEKSON

Kao legendarni direktor internacionalne organizacije za očuvanje mira, ŠILD, Nik Fjuri je prva linija odbrane protiv najvećih svetskih pretnji. Kad ŠILD postane svestan zla koje preti svetskoj bezbednosti, Fjuri će sastaviti najmoćnija stvorenja sa ove planete i oformiti Osvetnike.

Osvetnici

O Filmu

„Osvetnike“ su stvorili Sten Li i Džek Kirbi, a prvi put su objavljeni u septembru 1963. Tim „Osvetnika“ su u početku činili Iron Man, Tor, Hulk, Čovek-Mrav i Obad. Kapetan Amerika se timu priključio u četvrtom broju kad je oživljen iz ledenog bloka u kome je bio zarobljen. To što toliko njegovih likova i dalje beleži rast popularnosti, za Sten Lija predstavlja zaveštanje Marvelovom univerzumu koji je pomogao da se stvori pre više od 50 godina. „Volim da mislim da je jedan od razloga zašto su Marvelovi likovi toliko popularni taj što smo pokušali da im damo zanimljive ličnosti i lične probleme kako bi ljudima bili zanimljivi čak i da nemaju super moći,“ objašnjava Sten Li. „Drugim rečima, pokušali smo da od naših heroja i heroina napravimo trodimenzionalne, zanimljive ljude.“

Kasting

Igraju: Stellan Skarsgård, Chris Evans, Mark Ruffalo, Joss Whedon, Paul Bettany, Samuel L. Jackson, Robert Downey Jr., Walter Perez, Lou Ferrigno, Chris Hemsworth, Cobie Smulders, Jeremy Renner, Gwyneth Paltrow, Tom Hiddleston, Jenny Agutter, Clark Gregg, Scarlett Johansson
Osvetnici

Kritika

Ultimativni fanboy/girl vlažni san, pokupiti zvezde Marvela, tamo gde su ih njihove avanture ostavile u skorašnjim filmovima (koje će oni najzagriženiji odgledati još par puta, ne bi li sinhronizovali i najsitnije detalje) i naterati superjunake, koji baš i nisu zajedno piškili u pesku, da se uklope u ekipu, a to se najbrže postiže kada se velika samoživa deca prvo dobro pobiju, svako sa svakim, pa posle postanu dobri drugari i počnu da slušaju vaspitačice u zajedničkoj aktivnosti - spasavanju čovečanstva!

Upravo ta, prva polovina filma koji traje 2 sata i 22 minuta (verovatno po sistemu "Bang for the Buck"), mogla bi komotno da traje baš otprilike tih 22 minuta kraće. Bespotrebno iskomplikovan, dugačak i sa suviše priče, kvazinaučni kvaziuvod u jedan vrlo jednostavan zaplet, uz krajnje tipsko prikupljanje i ubeđivanje raštrkanih po svetu, i naravno uz već klasično upoznavanje sa likovima, koje svi odavno već znamo.

A kada se konačno desi ono "Ne daj bože, da se Avendžeri slože" kreće, uz podršku, ovacije i gromoglasni smeh, zadivljujuće sinhronizovanih emotivnih naboja u danas stvarno retko viđenoj do poslednjeg mesta ispunjenoj bioskopskoj sali, baš ono što smo očekivali... i više od toga.  

Petar Čubelić

Podeli sa prijateljima

Ostavite komentar

Ostavili ste komentar kao gost.

Pretraga Filmova

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk