3817

Okupacija u 26 slika

Srbija, Godina 1973

Sinopsis

Tri mladića - Hrvat, Italijan i Jevrej su najbolji prijatelji u predratnom Dubrovniku. Kada njihovu zemlju okupiraju nacisti i njihovi saradnici, idilični grad postje mjesto terora i jezivih pokolja. Prijatelji sada moraju da se svrstaju u različite strane u sveopštem sukobu.

Okupacija u 26 slika
Toni je u ljubavnoj vezi sa Nikovom sestrom Anom, koja namerava da se uda za njega. Veridbu prekida buka borbenih aviona i pucnjave. Potom u grad ulaze vojnici nacističke Nemačke i fašističke Italije koji okupiraju celo područje. Naknadno, priključuju Dubrovnik NDH te ustaša dovode brutalnu diktaturu, što podeli meštane: Toni postaje fašista, Miho biva izbačen iz kluba za mačevanje dok Niko i njegov otac Baldo, postaju antifašisti i priključuju se komunistima i otporu.

Na jednoj fašističkoj proslavi Niko okrene sliku Musolinija naopačke. Toni postane pak zadrti antikomunista. U jednoj raciji, ustaše sakupe desetak neistomišljenika, uglavnom Židova te jednog pravoslavnog sveštenika koji je držao propovedi na ruskom, te ih autobusom odvezu van iz grada u divljinu, gde ih poubijaju čekićem, zakucavanjem eksera u glavu i klanjem. Kapetan u autobusu, Hrvat, nazove fašiste izrodima, na što ubiju i njega. U autobusu biva ubijen i Mihov otac, a Miho, iskoristivši trenutak zaslepljenošću ustaša krvlju, iskoči iz autobusa. Ane zatrudni i udaje se za Tonija. Baldo biva uhapšen zbog toga što je javno izrazio svoj prezir prema fašističkom pokretu, te pogine u pokušaju bega od deportacije u sabirni logor. Toni se useljava u Nikovu kuću tvrdeći da je ona odsad njegova. Toni se sprema da ode iz kuće zajedno s Mihom koji se skriva kod njega. Njih trojica po poslednji put zapevaju pesmu "Drugovi stari". Usred pesme, Niko ubije Tonija. Ulazi Ane te se šokira prizorom. Niko i Miho spremaju stvari i odlaze, priključujući se pokretu otpora.
Okupacija u 26 slika

Kasting

Režija: Lordan Zafranović

Uloge: Frano Lasić, Milan Štrljić, Tanja Bošković 

Podeli sa prijateljima

Ostavite komentar

Ostavili ste komentar kao gost.

Pretraga Filmova

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk