14178

Lovac na trolove

The Troll Hunter aka Trolljegeren, Norveška, 10 jun 2011

Sinopsis

Grupa studenata otkriva ono što smatra vladinom zaverom da se sakrije postojanje trolova u severnoj Norveškoj od javnosti.

Lovac na trolove
Ovaj film sadrži fantastične specijalne efekte divovskih trolova koji stvaraju haos po norveškom pejsažu, a zbog upotrebe kamere iz ruke osećaćete se kao da ste usred zbivanja. Kada u prvom planu nisu trolovi, pred vama se otkriva fascinantan svet živopisnih likova iz norveške provincije i priča iz norveškog folklora, a usred svega toga ulogu ima i jedan medved iz naših krajeva.
Lovac na trolove
Lovac na trolove

Kritika

Zanimljiv film. Pre svega za one koji veruju u bajke, "Veštice iz Blera" i filmski eksperiment. Dakle, i nije baš za široke narodne mase... može da im bude dosadno.

Ipak, sve je tu prilično lepo uklopljeno - narodna tradicija, sklonost ka modernom hororu, čak i osvrt na modernu politiku, pa je više nego zanimljivo uklopljeno i pojavljivanje premijera Jensa Stoltenberga na jednoj konferenciji za novinare, gde priča o - trolovima! 

Zamerka na ritam može da stoji, ali to je već generalni prigovor ovoj vrsti filmova, gde je kamera isključivi pripovedač.

Može da se shvati kao zabavan film, ako ništa više saznaćete detaljnije o trolskim rodoslovima. Ako još požurite na internet da pogledate koliko su ti podaci "istiniti", eto još jednom edukativno-angažovanog kraka filma, bar kada je u pitanju upoznavanje skandinavskih mitova...

 

Đorđe Mijušković

Podeli sa prijateljima

Ostavite komentar

Ostavili ste komentar kao gost.

Pretraga Filmova

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk