23029

Velika lepota

La Grande Bellezza, Francuska, Italija

Sinopsis

Jep Gambardela je 65-godišnji pisac i novinar - tužan i bez iluzija o životu. Takva osećanja redovno utapa u džin-toniku, lamentirajući nad onim u šta se Rim pretvorio... A, i on sa njim...
Velika lepota
Velika lepota

O Filmu

Italijanski kandidat za Oskara 2014!

Kasting

Uloge: Toni Servillo, Carlo Verdone, Sabrina Ferilli
Velika lepota

Kritika

Ovo je jedan od filmova u koji su se kleli mnogi filmski kritičari 2013. godine. Dobio je i "Zlatni globus" za najbolji film vanengleskog govornog područja, a njegov autor je prikovan na nebo kao pravi naslednik imena i dela koje se prepoznaje uzvikom "Federiko Felini!"Ali, uprkos svom tom lamentiranju, "Filmovanje" se usuđuje da kaže - "Pa, nije baš to sve tako..."

Dakle, prva asocijacija jeste - dosada! Priča o starcu koji tokom celog, prilično dugog filma, drži panegirike o slavnim prošlim danima "večitog grada", sećajući se kako je nekad bio mlad, lep i "živa vatra", a sada želeći da bude samo "živa vatra", ali ga je vreme malo pregazilo. Malo tu dešavanja ima, pogotovo onih smislenih, već su manje-više, sve neke epizode iz života dotičnog "nobles-umetnika", uglavnom svedene na manjak dramaturške akcije.

To i jeste glavna zamerka filmu - on kao da je rađen da pokupi nagrade vremešnih "starešina" koje sede po raznim svetskim filmskim žirijima, a, da pri tom, veoma malo koketira sa publikom, pogotovo onom koja je voljna da učestvuje u sličnom "umetničkom eksperimentu", ali ne baš ovako "eksplicitnom" po pitanju komunikacije sa onima koji žele bar naznake nekog smišljenog dešavanja.

Uvod-razrada-zaključak! Jednostavno!!! 

Ovo Felini nije!

 

Đorđe Mijušković 

 

"U novom filmu Paola Sorentina, Rim izgleda dovoljno dobro da se uroni u njega. Da samo ljudi u njemu nisu tako plitki." 

"In Paolo Sorrentino’s new film, Rome looks good enough to dive into. If only the humans in the frame weren’t so shallow"

Charlotte O'SullivanThis is London link

 

Paolo Sorentino se preigrao Felinija...

Paolo Sorrentino's overwrought, Felliniesque opus ...

Peter KeoughBoston Globe link

Podeli sa prijateljima

Ostavite komentar

Ostavili ste komentar kao gost.

Pretraga Filmova

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk