3004

Iračka odiseja

Iraqi Odyssey, Nemačka, Švajcarska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati, 06 septembar 2014

Sinopsis

Prateći emigracije svoje porodice više od pola veka unazad, ovaj očaravajući dokumentarni ep priznatog iračkog reditelja i emigranta Samira predstavlja dirljiv omaž frustriranim snovima o demokratiji ljudi u kontinuitetu izloženih strahotama diktature, rata i strane okupacije Iraka.
Iračka odiseja
Iračka odiseja

Kasting

Režija: Samir

Kritika

Film koji je urađen u dve verzije, od 162 i 90 minuta. Srpska publika imala je priliku da na Beldocs festivalu vidu onu dužu, što je, samo po sebi, dostojan izazov. A, u njemu reditelj hrabro izlaže istoriju svoje zemlje, ispričanu kroz susrete sa četiri člana svoje mnogobrojne porodice.

Ovo je, pre svega, zanimljiv prikaz života (i stradanja) u jednoj zemlji, geografski tako dalekoj, ali i istovremeno i po nekim širim, fenomenološkim i duševnim odrednicama, tako bliskoj "jednoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu". Članovi Samirove porodice, Arapi, rasuti su sada svuda po svetu, od Australije, do Rusije. Iz zemlje porekla otišli su u nameri da pronađu "bolji svet", gonjeni i životnom represijom diktatorskog režima koji ih nije udostojio osećanja svakodnevne sigurnosti preko potrebnom da bi se ljudska jedinka razvila kao takva u svim svojim sementima postojanja. Ovaj film je, iako je to reditelj uvio u oblandu inspiracije, ujedno i tragična priča o tome kako je lako uništiti jednu zemlju bogate tradicije, sve sa ljudima koji u sebi kriju istinske vrednosti same srži humanizma kojom svako od nas treba da se odlikuje.

Zato, ovaj film, bogat istorijskim i kulturnim reminiscencijama na neke opšte vrednosti ljudskog postojanja, predstavlja izazov pred kojim običan gledalac treba da se zamisli. I, možda stvori neki bolji svet. Bar za sebe i svoje bližnje...

 

Đorđe Mijušković 

Podeli sa prijateljima

Ostavite komentar

Ostavili ste komentar kao gost.

Pretraga Filmova

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk