14366

U glavi Luina Dejvisa

Inside Llewyn Davis, SAD, 06 novembar 2013

Sinopsis

Film prikazuje nedelju dana u životu mladog folk pevača koji se pokušava da se probije na sceni Grinvič Vilidža 1961. godine. Luin Dejvis je na raskršću. Tegleći gitaru, boreći se sa oštrom njujorškom zimom, pokušava da uspe kao muzičar, suočavajući se s poteškoćama.
U glavi Luina Dejvisa
Za neke od njih je i sam kriv. Luin Dejvis verzija je Dejva van Roka na velikom ekranu, amblem Grinvič Vilidža i pogonska snaga folka. On je učio Boba Dilana prvim akordima. Dejvisova priča ilustruje privatni svet njujorške folk scene u trenucima njenog formiranja.
U glavi Luina Dejvisa

Kasting

Uloge: Oscar Isaac, Carey Mulligan, John Goodman, GarrettHedlund, F Murray Abraham, Justin Timberlake
U glavi Luina Dejvisa

Kritika

Doobaarr film. Polagan. Setan. Priča o umetnicima i umetnosti. Siromaštvu... u džepu. I, bogatstvu... duhom... S taman toliko finog humora, koliko je potrebno da se duša razume...

Vidi se da su film režirala braća Koen, po šmeku originalne jednostavnosti kojom odiše. Nešto poput ranog Džarmuša. Dakle, ovo jeste film za koji treba da se ima strpljenje, prilično "neaktivnih" kadrova, ispunjenih samo emocijama. Priča o "umetničkom putu", dilemama, strahovima i raspadima iluzija. A sve to ispričano kroz lik stvarnog folk-muzičara izmišljenog imena, uz neophodnu dozu kantri-muzike, nama tako daleke, a, ipak...

Iako to nije nigde naglašeno u filmu, on je utoliko vredniji što za polaznu osnou ima stvarna dešavanja - one stvarne junake, komšije iz kafića preko puta, koje istorija ne pamti kao velike unovčene umetnike, već samo kao osobenjake koji su ulepšale živopisnost trenutka našeg postojanja. A detaljnije o svemu tome, možete da pročitate i ovde.

 

Đorđe Mijušković 

 

Podeli sa prijateljima

Ostavite komentar

Ostavili ste komentar kao gost.

Pretraga Filmova

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk