15763

Igre gladi/The Hunger Games

The Hunger Games, SAD, 23 mart 2012

Sinopsis

U surovom svetu budućnosti televizija je sve. Reality caruje, a Kapitol priređuje ultimativni šou u kome 24 izabrana tinejdžera iz 12 provincija moraju da se bore na smrt jedan protiv drugog...
Igre gladi/The Hunger Games

16-godišnja Katnis Everdin odlučuje da zameni svoju mlađu sestru u surovoj igri. Sa Prim, koja je takođe izabrana iz iste provincije, mora da se takmiči sa mnogo uvežbanijim i ratobornijim protivnicima iz ostalih...

Igre gladi/The Hunger Games

O Filmu

Po romanu Suzan Kolins, objavljenom 2008. godine

Kasting

Uloge: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth
Igre gladi/The Hunger Games

Kritika

Ovo je jedan prilično besmislen film. Što je velika šteta...

Filmovi o glupostima postojanja reality televizijske civilizacije nema puno. Ovaj je imao šansu da se upiše u istoriju filmske časti, ali je ta prilika propuštena kao kada dotične ševe (zaštitini znak glavne glumice) prhnu iz obližnjeg žbuna i odlete diljem visina... U poređenju, recimo, sa "Trumanovim šouom", ili čak i sa "Švarcijevim "Trkačem", "Igre gladi" izgledaju nesuvislo u osudi jedne od najbesmislenijih tekovina ljudske civilizacije - bilo da se ona zove "Big Brother", "Parovi", "Survivor" ili nekako drugačije... O Orvelovoj "1984" uopšte i ne vredi da se priča...

Možda onom ko je pročitao sve tri knjige Suzan Kolins i bude nešto jasno, ali nama, običnim smrtnicima, ostaje gorak ukus u ustima posle 140 minuta gledanja ovog filma u kome se neki tamo tinejdžeri, pa čak i mala deca, na krv i nož i kasape da bi pobedili u najekskluzivnijem svetskom reality programu. A, usput, na stranu ta moralna dilema koliko je uopšte civilizacijski opravdano da se na velikom ekranu tako besmisleno deca stavljaju u uloge gladijatora, ne zauzevši jasan stav o osudi svog tog besmisla - dotični reality izgleda jeftino kao da ga je producirala neka naša "digla žaba noge" firmica iz "entertejnment" biznisa. Jer, svi ti klinci se gotovo ceo film vijaju po nekoj poljani, potpuno nemaštovito pretvorenoj u središte "najmoćnije" arene budućnosti.

E, pa, žali Bože para uloženih u sve to... Mada brojke govore da film "pravi malu decu" u Americi, dok u ostatku "neengleskog" sveta prolazi nešto slabije. Videćemo u Srbiji, mada po broju posetilaca u udarnom terminu jednog prestižnog velegradskog bioskopa, drugi dan prikazivanja, ne bi se moglo reći da će da napravi bum! Što je dobro za naše duše, gledajući fenomenološki. I zdravstveno... mislim, mentalno!

Jedino po čemu bi pojava nečega ovakvog bila značajnija na duge staze - jeste da ogadi postojanje reality programa i da se bar neko od gledalaca koji se osećaju prevarenim podvaljujuči im OVO kao "veliki filmski hit" - zakune da nikad više u životu neće da pogleda nijedan sličan program na nekoj od naših televizija, ma kako da se on zvao.

Samo tako, "Igre gladi" mogle bi da imaju opravdanje. Ali, nekako mi se čini da stvaranje efekta "kontraudara" nije bila namera autora ovog filma.Tu čak ne pomaže ni harizmatični Vudi Harelson. Možda bi Oliver Ston mogao, ali "Igre gladi" nisu liga "Natural Born Killers".

I jedino vredno u celom filmu jeste zapažanje momka glavne glumice iz vremena pre nego što je otišla na televiziju i postala sumanuti terminator - "Šta bi bilo kad bi u istom trenutku svi prestali da ih gledamo?" Jedna rečenica za ceo film? Suviše malo!

 

Đorđe Mijušković

 

Podeli sa prijateljima

Ostavite komentar

Ostavili ste komentar kao gost.

Pretraga Filmova

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk