11044

Beli Bog

Fehér isten, Nemačka, Švedska, Mađarska, 12 jun 2014

Sinopsis

Priča o superiornim bićima i podređenima... Favorizujući pedigrirane pse, ustanovljen je novi porez na mešance. Vlasnici ih napuštaju, i skloništa postaju prenatrpana. Lili, 13-godišnja devojčica, očajnički se bori da zadrži svog ljubimca Hagena, ali njen otac ga pušta samog na ulicu...
Beli Bog

Hegen i njegova gospodarica očajnički tragaju jedno za drugim, sve dok Lili ne izgubi veru da će ga pronaći. Boreći se da opstane, Hagen shvata da nisu svi psi - prijatelji! Pridružuje se jednoj grupi, ali ubrzo biva uhvaćen i poslat u kafileriju. S malo nade za bolje sutra, psi smišljaju plan za beksto i ustanak protiv ljudi. Njihova revolucija biće bez milosti. Jedino Lili može da zaustavi predstojeći rat između ljudi i životinja!

Beli Bog

Kasting

Režija: Kornél Mundruczó

Uloge: Zsófia Psotta, Sándor Zsótér, Lili Horváth 

Beli Bog

Kritika

Svaka čast! Verovatno jedan od najzanimljivijih i najkompleksnijih filmova poslednjih 50-tak godina, jedan od onih koji će nas zadužiti i opravdati pred istorijom, ma kakva da ona bude!

Otkako sam pročitao veličanstveni SF roman "Grad", koji je napisao jedan od bardova žanra - Kliford Simak - iskreno sam želeo da na velikom platnu vedim njegovu verziju. Nažalost, još uvek se niko nije mašio ovog izazova, pripovedanja o propasti ljudske civilizacije, koju su nasledili psi, ali je zato Kornel Mundruco napravio film na sličnu temu - o ljudskoj gluposti i njihovim napuštenim nekadašnjim ljubimcima, koji kreću u osvetu nad svojim tlačiteljima! 

Ovo je snažan film, koji nikoga ne može da ostavi ravnodušnim. Priča o tome kako čovek postaje životinja, spreman da dresira one čiji sve ne razume tako da i sami postanu krvave mašine za ubijanje. Jeste, ovo je i film koji nudi rešenje, spas i utehu, veličajući umetnost i stvaranje kao jedini način da se izbegne pogibelj!

Svojevremeno je, početkom 1980-tih, poznati američki reditelj Semjuel Fuler snimio film "Beli pas", koji, takođe tretira problem pasa-ubica. Mundroco je napravio džinovski korak dalje, prebacujući celu priču na opšti plan, donoseći nam emotivnu i inteligentnu poslasticu, koja stoji rame-uz-rame sa samim postulatima filmske umetnosti. U vremenu kada se ovakvi "duševni" spektakli snimaju obilatim korišćenjem kompjuterske tehnike, maestralnost zanata kojim odiše "Beli bog" vraća nadu u čoveka i njegove mogućnosti.

Opomena koja traje...

Verujte u dušu...

 

Đorđe Mijušković 

 

 

Podeli sa prijateljima

Ostavite komentar

Ostavili ste komentar kao gost.

Pretraga Filmova

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk