62272

Enklava

Srbija

Sinopsis

Srpska zajednica ostala je na Kosovu da živi u malim izolovanim zajednicama - enklavama. Primorani na ovakav život, ograničeni da žive na skučenom prostoru, Srbi koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji žive svoje živote na veoma težak način. Šta se dešava kad neko premine u enklavi, a groblјe se nalazi van nje, na neprijatelјskoj teritoriji?
Enklava
U ovoj priči, uz mnogo peripetija, jedan osamdesetogodišnji starac će, ipak, biti sahranjen zahvalјujući svom unuku, desetogodišnjem dečaku koji se usudio da učini nešto nemoguće za obe zajednice na Kosovu, i srpsku i albansku: da zavoli i stekne prijatelјa na suprotnoj strani.
Enklava

Intervju Filmovanja

Goran Radovanović, reditelj filma Enklava, priča za Filmovanje.com o svom filmu, očekivanjima koje ima od njega, mladim glumcima s kojima je radio, Albancima, Kosovu, svom životu i radu na Kubi gde je nastao film "Sa Fidelom, do kraja" i rodila se ideja o "Enklavi", paralelama s komunizmom tamo i ovde  i licnim mladalačkim neprijatnostima s sistemom u kome je odrastao

Kasting

Režija i scenario: Goran Radovanović

Uloge:  Filip Subarić, Denis Murić, Nebojsa Glogovac, Anica Dobra, Miodrag Krivokapić, Goran Radaković, Meto Jovanovski Cun Lajci, Nenad Jezdić, Rastko Janković

Enklava

Kritika

Odavno srpski film nije imao toliko moćnih filmova na jednom FEST-u, kao što je slučaj godine Božje 2015. Uz "Ničije dete", "Enklava" se izdvaja po estetici, celovitosti i ukupnom utisku koji opravdava onu "narodnu" - "Beograd je svet". E, sad, da li smo baš hteli da budemo deo "ovakvog" sveta, pitanje je sad...

Filmova na temu skorih dešavanja na Kosovu baš i nema mnogo u istoriji "nove" srpske kinematografije, Nekako kao da su se autori ustručavali da progovore "svoju" na tu temu, valjda čekajući "istorijski otklon", pa da zauzmu stav. A i tad, kad se neko usudio da "progovori koju", uglavnom se priča ticala izbeglica sa Kosova i njihovog ne(snalaženja) u Srbiji, kao, recimo, u slučaju jednog od boljih na tu temu, filma "Kuća pored pruge", koji je režirao Žarko Dragojević, ali još 1988. godine!? A od tada je prošlo više od četvrt veka???

U međuvremenu, s Kosovom se svašta dešavalo. Ipak. neki Srbi ostali su tamo da žive, najčešće raštrkani i, slobodno se može reći - najčešće zaboravljeni. A, među tim Srbima, bilo je i još ima i onog najdragocenijeg svakom narodu - dece. E, pa "Enklava" jeste film koji govori o njima, predstavljenim kroz lik desetogodišnjeg Nenada. I, korak dalje, "Enklava" jeste film koji govori i o albanskoj deci, s kojima Nenad dolazi u interakciju, neumitno zaokružujući sliku bitisanja na prostoru koji je nekad bio zajednički.

Baš ta deca glumački su zablitala u ovom filmu, u kome je, inače, svaki lik pažljivo izbrušen. Jedna od najvećih vrlina ovog filma jeste i što kombinuje bolan doživljaj uz nagoveštaj nadahnuća, donoseći tako plemenito-ospokojavajuću katarzu gledaocima. Pored suza u očima, i knedli u grlu, tamo negde zatitra i sjaj nade da je život jedan veliki izazov koji nas očvrne u dostojanstvenosti.

Malo li je za jedan film? Jer, svi mi živimo u nekoj "enklavi"...

 

Đorđe Mijušković 

Podeli sa prijateljima

Ostavite komentar

Ostavili ste komentar kao gost.

Pretraga Filmova

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk