16360

Ivica sutrašnjice (Na rubu vremena)

Edge of Tomorrow , SAD, 26 jun 2014

Sinopsis

Bil Kejdž je vojnik u ratu protiv vanzemaljaca, koji su napali Zemlju. Uhvaćen u vremenski paradoks u danu svoje poslednje bitke, u trenutku pogibije.
Ivica sutrašnjice (Na rubu vremena)
Prilika da se ponovo vrati u borbu, s novim iskustvom... Da ponovo pogine... Ponovo i ponovo... Ali, naravno, i prilika da ponovo ratuje sa svojom voljenom Ritom... I, da je spasi...
Ivica sutrašnjice (Na rubu vremena)

O Filmu

Po ilustrovanom SF romanu "All You Need Is Kill", čiji je autor Hiroshi Sakurazaka
Ivica sutrašnjice (Na rubu vremena)

Kritika

Zanimljiv film, jedan od boljih SF u poslednje vreme. U moru prilično problematičnih skupocenih žanrovskih "blokbastera", da ne kažem potpuno promašenih, tipa "Prometej" ili "Zaborav", ovaj film, ipak, stoji postojano "kao klisurina""!

Jeste, tu i tamo, priča o danu koji se ponovo proživljava, izgleda pomalo nategnuto i neoriginalno (neko je uporedio sa čuvenim "Dan mrmota"), ali ju je stripovska ikonografija učinila izuzetno "pitkom" i fenomenološki zanimljivom. Jer, sličnih filmova, ipak, nije bilo mnogo na ovu temu. Još dodajući komične elemente u celu ovu "pucačinu", autori su napravili hrabar iskorak u odnosu na već pomenute holivudske "omašaje", čineći "Na rubu vremena" autohtonim delom vrednog skoro dva sata provedenih u bioskopu, čak i ako pored vas svetlucaju i zvrje neizgašeni mobilni telefoni kvazi-ljubitelja filmske umetnosti! 

Tom Kruz, u ulozi oficira američke vojske, zvezde marketinškog odeljenja iste, koga nadobudni engleski general šalje u pravu bitku, iako ovaj nikad i nije uzeo pušku u ruke, još jednom je pokazao kako to izgleda kad imate dobar scenario - dobar ste i glumac! Baš taj njegov filmski preobražaj, od samoreklamerske kukavičkice, do neustrašivog borca za spas svoje planete, baš i jeste ono što svaki film treba da ponudi - mogućnost da se posle njegovog gledanja postane bolji čovek!

Svakako najbolji SF holivudski film prve polovine 2014. godine. Uzimajući u obzir i prethodnu, tu je negde na liniji "Pacific Rim"... 

U oba slučaju, u pitanju je sasvim živopisno poigravanje s žanrovskim odrednicama, "pucačina s dušom", kojih se, verovatno, ni Kjubrik, kao bard žanra, ne bi postideo.

 

Đorđe Mijušković 

Podeli sa prijateljima

Ostavite komentar

Ostavili ste komentar kao gost.

Pretraga Filmova

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk