17895

12 godina ropstva

12 Years a Slave , SAD, 26 decembar 2013

Sinopsis

Film zasnovan na istinitoj priči o crncu Solomonu Nortupu (Chiwetel Ejiofor), iz vremena pre Američkog građanskog rata, koji je, iako rođen kao slobodan čove, uhvaćen i prodat u roblje...
12 godina ropstva

Suočen s okrutnošću robovlasnika (Fasbender), ali i njegovim iznenadnim napadima ljubaznosti, Solomon se trudi ne samo da ostane živ, nego i da sačuva svoj ponos. Tokom svoje 12-godišnje nezaboravne odisije, Solomon će upoznati i kanadskog borca za ljudska prava (Pit), što će mu zauvek promeniti život... 

12 godina ropstva
12 godina ropstva

Kritika

Ovo je film za koji su kritičari, mahom američki, gotovo jednoglasni u oceni da je - odličan! Ali, kada se malo izmaknemo, čini mi se da u stvari i nije nešto baš tak epohalno, jer ono o čemu je reč - godinama ropstva i ugnjetavanja crnaca u Americi - jeste viđeno već toliko puta, čak i na mnogo ubedljivije načine, po mnogo kojim osnovama.

Eto, čak je i Tarantino napravio svoje remek-delo "Đangova osveta", nepunih godinu dana ranije, u kome je temu rasizma tretirao na način toliko specifičan, da je ostavio traga za sve generacije koje će se ikada baviti izučavanjima fenomena angažovane kinematografije. Da ne pominjem to koliko je još 1977. godine svet zapaljen tv-serijom "Koreni", i magičnom pričom o Kunta Kinteu, koji je otet iz Afrike i doveden u Ameriku. E, pa, osim što je "12 godina ropstva" film o čoveku koji je stvarno postojao, malo toga u celom filmu je originalno, bilo glumački ili scenaristički, da bi ostalo u dužem sećanju. Neki likovi su, čak, toliko suvišni, da se postavlja pitanje otkud oni uopšte u scenariju, a to se donekle odnosi i na jednog od producenata - Breda Pita - koji je tu, izgleda, najviše da bi se "pojavio i rešio stvar"!

Dakle, može da se gleda, potresno je, verovatno ima i edukativnu notu, ali savet je, ipak - potražite Đanga ili Kunta Kintea - to je prava umetnost!

 

Đorđe Mijušković  

 

"Aside from a characteristically nuanced lead performance by Chiwetel Ejiofor... it's a picture that stays more than a few safe steps away from anything so dangerous as raw feeling."

"Osim karakteristično iznijansirane glavne uloge koju je ostvario Chiwetel Ejiofor... ovo je film koji je samo nekoliko koraka od opasnosti poput ravnodušnosti."

 

Stephanie ZacharekVillage Voice link

Podeli sa prijateljima

Ostavite komentar

Ostavili ste komentar kao gost.

Pretraga Filmova

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk