18044

Ledolomac

Snowpiercer aka Transperceneige, SAD, Koreja

Sinopsis

Radnja smeštena u budućnost gde je, nakon propalog eksperimenta zaustavljanja globalnog zagrevanja, nastupilo - ledeno doba, koje je zbrisalo gotovo sav život sa planete Zemlje. 
Jedini preživeli jesu putnici ogromnog voza koji putuje oko planete i pokreće ga perpetuum mobile pogon. 
Ledolomac
Tokom vremena dolazi do pojave klasnih razlika u samom vozu, u kome "elita" zaposeda nedodirljivi prednji deo voza, a siromašni su gurnuti u zadnji deo. Pritisnuti lošim uslovima života. putnici zadnjeg dela dižu revoluciju i pokušavaju da zagospodare lokomotivom koju elita smatra svetinjom.
Ledolomac

O Filmu

Korejsko-američki SF-triler , nastao po francuskom stripu "Le Transperceneige" autora Jacques Lob i Jean-Marc Rochette. U filmu 80% dijaloga je na engleskom jeziku.

Kasting

Rezija: Bong Joon-ho

Uloge: Chris Evans, Song Kang-ho, Jamie Bell, Alison Pill, John Hurt, Tilda Swinton, Octavia Spencer, Ed Harris

Ledolomac

Kritika

Ovo je veoma dobar film. Kombinacija nekoliko legendarmih ostvarenja, ne samo iz žanra, hrabra kao što je, recimo "Evropa", vizija koju je stvorio Lars fon Trir, "Pobesneli voz" koji potpisuje Andrej Končalovski, ili "Peti element" s ikonografskim potpisom - Lik Beson. Pri tom klasična SF utopija, skoro na nivou koji je stvorio Džordž Orvel u vanvremenskom romanu "1984", a tamo negde gde, recimo, "Elizijum", nije smeo da zagazi, ili su "Igre gladi" tek namignule...

Stripovke arhitekture, namenjen čak i najokorelijim ljubiteljima sf žanra, teško da ikoga može da ostavi ravnodušnih. Parabola o ljudskom postojanju, igranju Boga, zločinu i kazni, rađanju nade... Suviše jako da bi prošlo nezapaženo. Utoliko i veći greh, što, recimo, kod nas nije prikazana na FEST-u...

Kada se jednog dana, tamo negde u budućnosti, bude pravio popis istinski vrednih ostvarenja sedme umetnosti koje je ko-zna-kom univerzumu podarila ljudska civilizacija, za "Snowpiercer" mora biti mesta.

Jer, uprkos nekim sitnijim nedorađenostima, on ima jačinu koja "razbija". Šteta što film nije i duže potrajao - mogao je, jer svaki od svih tih otkačenih likova u filmu zaslužio je bar malo podrobniju razradu. Ko je pomenuo TV-seriju?

 

Đorđe Mijušković

 

Podeli sa prijateljima

Ostavite komentar

Ostavili ste komentar kao gost.

Pretraga Filmova

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk