66144

Grdana

Maleficent, SAD, 30 maj 2014

Sinopsis

Bajka o "Uspavanoj lepotici", ispričana iz perspektive zle Grdane! 
Grdana

Ona je nekada bila lepa, mlada žena, čista srca i imala idiličan život. Rasla je u miroljubivom šumskom kraljevstvu, sve dok nije usledila invazija strašne vojske. Grdana se usprotivila, ali je bila izdana i zbog toga joj se srce pretvorilo u kamen. Nakon epske bitke protiv neprijatelja, baca kletvu na kraljevu ćerku Auroru. Kako dete raste, Grdana počinje da shvata da baš Aurora drži ključeve mira u kraljevstvu... 

Grdana

Kasting

Režija: Robert Stromberg

Uloge:  Angelina Jolie, Elle Fanning, Sharlto Copley

Grdana

Kritika

Prvi ulazak u novi Cineplexx u TC Ušću, bivši Kolosej, najveću salu, ostaće mi zauvek u pamćenju po nepodnošljivom smradu sintetičkih isparenja, kao u najstrašnijem Sintelonovom salonu tepiha, valjda od novih sedišta boje kupleraja i istobojnih tepiha izlepljenim svuda, čak i na zidovima sale. Možda je to samo miris novog doba bioskopa...

Kako uvek može i gore, pogledah kartu - bingo!  5. red sedište 27 skroooooooooooz desno - van platna, van svega, van života, nemoguća pozicija za gledanje čak i za cirkuskog čoveka od gume... 180° u odnosu na platno, užasne kaznene magareće klupe koje su projektanti smislili da bi se sadistički naslađivali... Od toga je ikada bila gora pozicija samo svojevremeno u Domu sindikata - mesta iza stubova.

Instant kombinacija bola i otežanog disanja od iskrivljenog vrata ulevo i na gore uz tiltovanje očnih mišića do krajnjih granica bola ne bih li uspeo konačno da pogledom nekako obuhvatim preblizu i izometrijski skroz izobličeno platno, na kojem naravno iz te pozicije 3D skoro da i ne radi osim što izaziva užasnu glavobolju.

Sve ove muke krenuše još i besomučno da začinjavaju isparenja crno/belog luka iz raznih okolnih naćosa, mućaćosa i tzatziki grickalica sjedinivši svoje molekule sa "sintelonom" u toksične kombinacije. U jednom trenutku sam pao u iskušenje čak i da se samoubijem prestankom disanja.A film, e, da film...

E, sam film je prilična uživancija... doduše, ipak priča za decu stariju od 10 godina

Lepršava i polumračna fantazija puna oldskul kreatura, ikonografije negde između Gospodara prstenova, Avatara i Ratova zvezda, gde na samom početku pomalo iritra što je devojčica koja igra malu Grdanu suviše jarko nakarminisana i previše našminkana, pa makar bila i vila, kao sponzoruša pred večernji izlazak, neprilično familijarnom Diznijevom filmu.

A onda u jednom trenutku svi problemi se zaborave kad uz klepet krilima izroni Džolijeva, otme ceo film, izgledajući nestvarno lepo uz sav body-modification,  jagodice da se posečeš, seksi crne rogove i krila uz plamene oči, što bi sve čak mogla da trajno zadrži. Stvarno je jedina na svetu čije lice može tako da se nagrdi i da izgleda još lepše.

Uvek sam tvrdio da ona ume da odglumi maestralno kad joj se hoće, a u ovom filmu je to svima dokazala, čak može da se kaže da je konačno pronašla samu sebe kao palog anđela, ubitačnog i dobrog u isto vreme, sa dozom neke mangupske duhovitosti u ovoj priči o dobru i zlu, izdaji, osveti, krivici i iskupljenju, potpuno drukčijoj od one koju svi mislimo da znamo.

Ostali glumci jedva da su digli glave u svojim slabašnim i nerazrađenim likovima, uključujući i samu pomalo bucmastu Lepoticu koju je Anđelina naprosto oduvala, "Tri dobre vile" koje su neka užasno naporna kombincaija Seks i grada i domaćih baba-sera koje pokušavaju na silu da budu duhovite uz previše prostora u filmu, kvarnog kralja (zašto li toliko likova u diznijevim filmovim pokušava da govori Glasgov/Kokni naglaskom?!?), ostrašćenih baba tkalja, neupotrebljivog princa - anoreksičnog školarca, nekih kvazišumskih stvorenja postavljenih tu i tamo bez smisla da prave gužvu... sa osnovnim ciljem da shvatimo da jedva čekamo da vidimo Grdanu umesto svih njih.

I masažu ukočenog vrata nakon filma na račun kuće...


Petar ČubelićKritike iz sveta:

"Jolie comes to this party ready to bite, but the movie muzzles her. Even at 97 minutes, Maleficent is still one long, laborious slog."

"Džoli dolazi na oaj parti spremna da grize, ali film joj stavlja brnjicu na usta. Čak i sa 97 minuta, on je još uvek dug, tegoban udarac u prazno."

Peter TraversRolling Stone 

 

"In the end, "Maleficent" is fun for its appealing visuals - especially in the forest - and for watching Jolie. But that's not enough to make the whole film interesting."

"Na kraju, film je zabavan zbog svoje privlačne vizualnosti - naročito u šumi - i da bi se gledala Džoli. Ali, to nije dovoljno da napravi ceo film interesantnim." 

Jocelyn NoveckAssociated Press


Kao sporedna uloga, Anđelina gluma bi možda bila pravi spektakl, ali kao glavni protagonist ona jednostavno gubi tlo pod nogama. Usprkos svim njenim naporima, ostaje ipak samo još jedan  specijalni efekat, doduše sjajan. 

As a cameo, Jolie's performance might have proven spectacular; but as a protagonist, she doesn't give us enough to hold onto. For all her efforts, she remains yet another special effect, however spectacular.

Christopher Orr, The Atlantic

Režija Roberta Stromberga je instant propast. Dugogodišnji specijalista za specijalne efekte kome je ovo prvi film koji režira, zatrpava svaku scenu trikovima, a uvodni CGI predeli su toliko izveštačeni da kao da su iz lošeg crtaća.  
 
The direction by Robert Stromberg is an immediate mess. A long-time special-effects whiz making his filmmaking debut, he crowds every scene with gimmickry; the opening CGI landscapes are so overdone they look like bad cartoons.

Stephen Whitty, Newark Star-Ledger


Podeli sa prijateljima

Ostavite komentar

Ostavili ste komentar kao gost.

Pretraga Filmova

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk