9291

Kingsman: Tajna služba

Kingsman: The Secret Service, SAD, Velika Britanija, 17 oktobar 2014

Sinopsis

Zasnovana na poznatom stripu, čiji su autori Dave Gibbons i Mark Millar. Priča o super-špijunskoj tajnoj organizaciji koja regrutuje mladog, ali perspektivnog buntovnika s ulice. On, zatim, prolazi kroz intenzivnu obuku, kako bi se suprotstavio globalnoj pretnji koja dolazi od strane ludog naučničkog genija...
Kingsman: Tajna služba
Kingsman: Tajna služba
Kingsman: Tajna služba

Kritika

Film koji sasvim suvišno ima dva naslova. Zasto se za ime sveta, ne zove samo Kingsmen?Zanemarimo li tu sitnicu možemo da kažemo:
Konačno - jedan film koji uz sve punokrvne odlike žanra, vraća nadu u pokleklu kategoriju zvanu špijunski film, namerno, na izuzetno duhovit način, koketirajuči sa svim klišeima kultnih akcionih filmova, uz dužni omaž  i povratak korenima - franšizi o Dzems Bondu iz najboljih dana, pre nego sto je postala sprdačina i rugalica samoj sebi i ultimativno zabrazdila u duboku filozofsku mračnost poslednjih nastavaka.
Najjednostavnija sublimacija bi bila - Minja Subota* Action Hero ostavlja krvavi trag za sobom u maniru Kill Bill² (na kvadrat), u okruženju botova Ratova zvezdaDovoljno obećava?
Dakako, i uspeva da održi obećanje, podižući adrenalin neprestano presecan salvama smeha, onog pravog, kao nekad u sali 20. Oktobar, iskrenog i nezadrživog, preko potrebnog ovih dana u tužno polupraznim salama. 
A ima tu baš svega što je za uživanciju potebno - klasičnih bondovskih špijunskih gedžeta, pravu "engleštinu" starovremenski uštogljenog džentlmena Dr Džekila i mahnitog Mr. Hajda - u jednom telu bravuroznog Kolina Firta iskočenog iz sopstvene kože, kao protektora zapuštenog mlađanog buntovnika iz predgrađa, kome treba dati smisao u životu, a la Nikita, i uvesti ga u igru odraslih sa visokim ulozima.

Treba vam još?

- Mag špijunaže nezaobilazni Majkl Kejn? - Tu je!

- Negativac koji hoće da uništi svet? Tu, niko drugi do Samjuel L. Džekson.

- obavezni opasni i čudni asistent glavnog zloće, majstor svih borilačkih veština? Tu je, otelotvoren u zanosnoj crnki bez nogu s ubitačnim čeličnim protezama.

- Hrpe bezličnih vojnika u belom iz Star Wars-a - tu su

- A da, i švedska pinceza odrastala na švedskim akcionim filmovima...

Izmutite sve  gorenavedene sastojke na način nezaobilaznog bondovskog Martinija i voilà - Cheers!
Topla preporuka za gledanje na velikom platnu, kao idealan otklon od sive stvarnosti. I obavezno ponestite veliki crni kišobran čak i ako ne pada kiša. Biće vam jasno zašto kad izađete iz bioskopa.

/Off/

Velika je šteta što će vas lepše polovine verovatno odvući, umesto na ovaj dobar zajednički provod, na bioskopsku torturu zvanu "Zatucana glupača upoznaje izopačenog umobolnika" poznatijoj još i kao "50 nijansi sive", toliko idiotski film da je to za nepoverovati, koji u ovoj, između ostalog, izgleda i seksualno napaćenoj Srbiji beleži nažalost sve rekorde gledanosti, naročito među grupicama mlađanih usamljenih šiparica i onih malo starijih, koje će po njemu izgrađivati svoje erotske čežnje. Tužno.

/Off/       

 

Petar Čubelić

(*Kao sto Čarli Čaplin ima svoj šešir i štap po kojem je prepoznatljiv, tako Minja Subota ima svoje naočare i dvoredno odelo, kao iz ovog filma.

Podeli sa prijateljima

Ostavite komentar

Ostavili ste komentar kao gost.

Pretraga Filmova

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk