7227

Kalendar

Calendar, Nemačka, Armenija, Kanada, Godina 1993

Sinopsis

Bračni par jermenskih korena, Atom Egoyan i Arsinée Khanjian (i u stvarnom životu bračni par), razgledava i snima jermenske crkve radi izrade godišnjeg kalendara pri čemu ih kroz puste krajolike vodi ljubazni vodič. Žena prevodi mužu vodičeva tumačenja te se pred njegovim očima, kroz objektiv kamere, rađaju simpatije između vodiča i žene. Dok je žena oduševljena pejsažom te pokazuje veliku zainteresiranost za svoje korene, muž rutinski i mrzovoljno odrađuje posao. Po povratku u Kanadu Atoma posećuje 12 raznih atraktivnih žena koje u iščekivanju nečega više, osim večere i vina, posežu za telefonskim razgovorom...
Kalendar
Kalendar

O Filmu

Neobičan film Atoma Egoyana (Exotica, The Sweet Hereafter, Chloe), često nagrađivanog autora na međunarodnim filmskim festivalima, intimistička je drama na tragu konceptualnog izražaja u kojoj autor sagledava svoj intimni odnos pregledavajući videotrake snimljene za vreme posete Jermeniji. Nemogućnost komunikacije nastoji prevladati pišući pismo koje nikada ne dovrši, niti pošalje.

Žanrovski između eksperimentalnog i dokumentarnog, film je snimljen na 16 mm i 8 mm, te je videozapis koji je Egoyan lično snimao. Ovaj plodni autor, rođen u Egiptu od roditelja Jermenaca, odrastao je u Kanadi, a svetski je proboj napravio 1994. godine filmom "Exotica" koji je bio nominovan na mnogim prestižnim festivalima.

Kalendar

Kritika

Uloge: Arsinée Khanjian, Ashot Adamyan, Atom Egoyan, Michelle Bellerose

Podeli sa prijateljima

Ostavite komentar

Ostavili ste komentar kao gost.

Pretraga Filmova

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk