Special Feature
Recent News
18659


Hitler, poslednji dani

Downfall aka Der Untergang, Austrija, Nemačka, Italija, 2004

Sinopsis

U ovoj istorijskoj drami prikazani su poslednji dani vladavine Adolfa Hitlera, i to iz ugla devojke koja je radila u njegovoj službi. Film je delimično baziran na memoarima prave Trudi Junge, njegove lične sekretarice.
Trudi Junge (Aleksandra Marija Lara) imala je 22 godine kada je u jesen 1942. godine postala lična sekretarica Adolfa Hitlera (Bruno Ganc). U aprilu 1945, kada se povukao u tajni bunker u Berlinu, gde će provesti, kako se ispostavilo, poslednjih deset dana svog života, ona je i dalje radila za njega. Dok je Hitlerova ljubavnica Eva Braun (Juliane Keler) pokušavala da priredi rođendansku zabavu za njega, njegovi najbliži saradnici, uključujući i Hajnriha Himlera (Ulrih Noten), Gebelsa (Ulrih Mates) i Alberta Spira (Hajno Ferh), nagovaraju ga da pobegne iz grada, dok samo još Gebels živi u iluziji da će Treći rajh uspeti da opstane. Hitler odbija da ode iz Berlina, pa svoje poslednje dane provodi iskaljujući svoj bes na sekretarici i okivljujući sve oko sebe, dok pokušava da shvati gde je pogrešio. U međuvremenu, odbrana Berlina slabi, a Gebels stiže u bunker sa svojom porodicom, odlučan u nameri da svima oduzme živote pre nego se suoči sa onim što će uslediti posle neizbežnog poraza Nemačke.

O Filmu

- Veći deo Hitlerovog teksta u ovom filmu je istorijski tačan.

- Bruno Ganc je Hitlerov neobični akcenat uvežbavao uz pomoć mladog glumca koji je odrastao u istom kraju gde i Hitler. Ganc je proučavao i pacijente obolele od Parkinsonove bolesti da bi se pripremio za ulogu.

- Gancu je od pomoći u pripremi uloge bio i jedini poznati audio zapis Adolfa Hitlera tokom privatnog razgovora sa Gustavom Manerhajmom.

- Prema izjavi koju je dao Bruno Ganc, on isprva nije želeo ulogu Adolfa Hitlera.

- Od 37 likova u ovom filmu, koji su nazvani po stvarnim ljudima, Rohus Miš je jedini koji je bio živ kada je film prikazan.

- Većina gradskih eksterijera snimljena je u Sankt Peterburgu, zato što u arhitekturi ovog grada ima mnogo nemačkog uticaja i zbog toga što u njemu postoji mnogo malih ulica bez modernih obeležja, kakve su velike oglasne table.

Kasting

Uloge: Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara, Ulrich Matthes

Podeli sa prijateljima

Get Adobe Flash player

Komentari preko Facebook-a

Ajde da se lajkujemo...

Pozivamo vas da nam se pridružite na našem Facebook profilu, postanete prijatelji i učestvujete u stvaranju Filmovanja. Takođe vas čekaju i interesantne nagrade...

Hit Dana Film

copy; 2010 Filmovanje. All rights reserved.