Special Feature
Recent News


20. festival etnološkog filma

Ovogodišnje izdanje, od 17. do 22.oktobra održava se u Etnografskom muzeju u Beogradu, Jugoslovenskoj kinoteci, u KC „Parobrod“ i na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu

Međunarodni festival etnološkog filma u Beogradu obeležava svoj jubilej – 20 godina istrajnosti usred uzburkanog društveno-istorijskog miljea. Kada je osnovan 1992. godine, u konaku manastira Prohor Pčinjski publika je mahom bila malobrojna i uskostručna. Ovogodišnje izdanje, od 17. do 22. oktobra održava se u Etnografskom muzeju u Beogradu, Jugoslovenskoj kinoteci, u KC „Parobrod“ i na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Festival je okrenut pre svega mlađim stvaraocima, sa željom da se ovaj vid beleženja nematerijalnog kulturnog nasleđa odomaći i kod mlađih generacija. Kao i svake godine, Festival organizuje Etnografski muzej u Beogradu sa željom da predstavi najnoviju svetsku produkciju etnografskog dokumentarnog filma. Filmovi će se prema propozicijama Festivala takmičiti za četiri nagrade, a pored ostvarenja u konkurenciji filmovi će biti prikazani i u okviru informativne sekcije.

Selekciona komisija je na ovogodišnji Festival u takmičarski deo uvrstila „filmove koji u sadržaju nemaju samo konstataciju ili opis stanja ili događaja, nego se bave dinamikom odnosa onih koji voljno i nevoljno u njima učestvuju“. Kod izbora filmova za informativnu sekciju prednost su imali filmovi bogati činjenicama o etnografskom kulturnom nasleđu, folkloru, društvenim i kulturološkim konfliktima, ljudskom iskustvu i stavu prema okruženju.

Ovogodišnji Festival nam donosi, po kvalitetu i kvantitetu, dve nove tematske celine. Nove informacione tehnologije menjaju koncept savremenog života i postaju ne samo tema filmova, nego i alat u njihovoj produkciji. Druga tematska celina je – nezadovoljstvo načinom života u svom kulturnom kodu i traženje drugačijeg civilizacijskog modela. Na osnovu količine filmova koji obrađuju tu temu nagoveštena je nova žanrovska kategorija.

Festival će ponuditi druge raznovrsne i posebne programe kao što su: retrospektiva filmova prikazanih u toku prethodnih 20 godina festivala, debate, radionice, master-klasovi, predstavljanje kataloga jubilarnog festivala, tematski događaji posvećeni pojedinim autorima i produkcijama (izbor skorašnje produkcije iranskog i kanadskog etnografskog filma) itd. Povodom jubileja Etnografski muzej se potrudio da u Beograd dovede uvažene goste, poput Dejvida Mekdugala, poznatog australijskog sineaste.

Ove godine se na Festival prijavilo 115 filmova, od toga je u konkurenciji za nagrade 31 film, dok će ostali izabrani filmovi biti prikazani u informativnoj selekciji.

Pored Gran Prija Festivala, dodeljujemo nagrade za najbolji domaći i strani etnološki film, te nagradu za najbolji studentski film.

Podeli sa prijateljima

Komentarišite preko Facebook-a

Ajde da se lajkujemo...

Pozivamo vas da nam se pridružite na našem Facebook profilu, postanete prijatelji i učestvujete u stvaranju Filmovanja. Takođe vas čekaju i interesantne nagrade...

Hit Dana Film

copy; 2010 Filmovanje. All rights reserved.