10720


Oktobar

Srbija, 05 oktobar 2011

Sinopsis

Kroz sedam intimnih priča, OKTOBAR je generacijski stav o Srbiji danas, prikazan na različite načine i kroz različite žanrove – od crne komedije do melodrame, od poetičnih portreta do socijalno angažovanog horora.

Motiv koji povezuje sve priče je desetogodišnjica demokratske revolucije. Svaki film se odvija na dan proslave, 5. oktobra, i svaki film se prema tom događaju odnosi na različit način. Film donosi sveže vizije sedam mladih reditelja koji su bili tinejdžeri u trenutku svrgavanja Miloševića i njegovog režima sa vlasti. Na ličan i emotivan način oni prikazuju kompleksnu sliku o savremenoj Srbiji.

DIPLOMIRANJE – Milica Tomović
Mladić proslavlja kraj svojih studija arheologije. Proslava budi jaka osećanja rascepljenosti između propalih ljubavi, prijateljstava i već ugovorenog zaposlenja u očevoj štampariji.

ROĐENDAN – Ognjen Isailović
Imućna porodica prosavlja ćerkin 7. rođendan. Kroz specifičnu vizuru devojčice, koja se igra sa svojom lutkom, otkrivamo dobro čuvane i uznemiravajuće porodične tajne.

OD PEPELA – Ognjen Glavonić
 Priča o čoveku koji se nalazi u situaciji da naizgled promeni svoj život a odlukom da se pomeri sa mesta i odvoji od sebe rizikuje da izgubi sigurnost i udobnost koju pruža pasivnost. 

PRIČE IZ GROBA – Damir Romanov
U ovoj crnoj komediji, osmogodišnja devojčica i njen otac, grobar, su prisiljeni da napuste svoj dom, neuglednu kućicu pored groblja. Da bi sačuvala svoj dom devojčica je primorana da zatraži pomoć od mrtvog kriminalca iz devedesetih koga samo ona vidi.

NOVA ZORA BLEDI – Dane Komljen
Poetična priča o ženi, koja se nakon nervnog sloma i nekoliko godina provedenih u Kanadi vraća u Beograd, sa nadom da će tu pronaći spokoj i sigurnost. Umesto toga, ona u svom stanu počinje da oseća prisustvo svog pokojnog brata, mladića koji se ubio pre nekoliko godina.

NISAM TU – Senka Domanović
Mlada žena se budi u studentskom domu između dvojice mlađih muškaraca koje ne prepoznaje. Nakon povratka u svoj stan, ona putem skajpa vodi napet razgovor sa svojim dečkom koji je emigrirao u inostranstvo.

REVOLUCIJA JEDE SVOJU DECU – Ivan Pecikoza
Priča o radnicima privatizovane državne firme koji štrajkuju glađu zbog neisplaćenih zarada. Nakon petnaestak dana štrajka, radnici se nalaze na ivici svojih snaga. Ali i na ivici zdravog razuma.

Kasting

Režija: Milica Tomović, Ognjen Isailović, Ognjen Glavonić, Damir Romanov, Dane Komljen, Senka Domanović, Ivan Pecikoza
Scenario: Milica Tomović, Ognjen Isailović, Ognjen Glavonić, Damir Romanov, Dane Komljen, Senka Domanović, Ivan Pecikoza, Tanja Stupar-Trifunović, Marijana Čulić-Vićentić, Jelena Todorović

Glavne uloge: DIPLOMIRANJE: Milica Grujičić, Nikola Rakočević, Jovan Belobrković, Miloš Tanasković, Aleksandar Gligorić, Radmila Živković, ROĐENDAN: Sara Marković, Vladica Milosavljević, Branislav Lečić, Vlastimir Đuza Stojiljković, Jelena Rakočević, Branka Šelić, Branislav Krstović, OD PEPELA: Dejan Čančarević, Nevena Ristić, Aljoša Dakić, Roza Jovanović, Tamara Mihovilović, PRIČE IZ GROBA: Anđela Kosić, Miodrag Radonjić, Branislav Zeremski, Ljubomir Bandović, NOVA ZORA BLEDI:Ana Kalacanović, Maja Pejčić, Jaroslav Plančak, Marko Salapura NISAM TU: Milica Šujica, Marko Janketić, Dubravko Jovanović, Miloš Timotijević, Hristina Popović, REVOLUCIJA JEDE SVOJU DECU: Ljiljana Dragutinović, Miodrag Krstović, Jovo Maksić, Jelena Velkovski, Nebojša Đorđević

Kritika

Ko voli omnibuse - verovatno će mu se svideti da pogleda i ovaj koji su realizovali studenti završne godine FDU, pod patronatom Slobodana Šijana, čoveka koji je reditelj legendarnih "Ko to tamo peva" i "Maratonaca".

Iako je 5. oktobar tek labava potka koja povezuje ove priče, možda i suvišna, u nekim od omnibus-filmića ima materijala i za mnogo jače celine nego što je ovde bilo mesta. Šteta što, recimo, od poslednje priče, gde su glavni likovi zombificirani likovi u štrajku, nije nastao poseban film koji bi, verovatno, brzo stekao status kultnog. Šijan iz najboljih dana, "Davitelj protiv davitelja" i reference na još dosta toga...

Naravno, ukusi su različiti, pa će, verovatno, različiti senzibiliteti imati i različite omnibusčić-favorite. I, to je sasvim legitimno... 

U svakom slučaju, dovoljno informativno da se od budućih projekata ovih autora očekuje da zaduže naš film, ma kako to socrealistički da zvuči...

Gledaćemo se još... 

Valjda...

 

Đorđe Mijušković

Podeli sa prijateljima

Get Adobe Flash player

Komentari preko Facebook-a

copy; 2010 Filmovanje. All rights reserved.