12004


Džej Edgar

J. Edgar, Sjedinjene Američke Države, 11 novembar 2011

Sinopsis

Priča o usponu i padu jednog od najmoćnijih ljudi u SAD skoro 50 godina - čuvenom direktoru FBI!!! Ali, ma koliko moćan bio, on je pažljivo morao da krije tajne koje su mogle da ugroze ne samo njegov javni imidž i karijeru, već i život.

Kritika

Ovo je jedan pravi muški film, što i nije čudo obzirom da ga je režirao stari dobri Klint.

Na tragu snažnih filmova, kakve je, recimo radio Oliver Stoun. Film o mituzvanom direktor FBI, bez namere da presuđuje ili ide putem bulevarske štampe i javnosti donosi "prljav veš", koji,najverovatnije, itekako postoji u priči o uzdizanju Džeja Edgara u vašingtonskim visinama. Ne, ovde je sve to odmereno, od njegovog homoseksualnog koketiranja, pa do umešanosti u neke od najproblematičnijih stranica u istoriji SAD, kao što s, na primer, hvatanje ubice Lindbergove bebe ili atentatima na Kenedija, Kinga...

Možda je moglo i da bude malo eksplicitnije, ali Klint očigledno nije želeo da vrbuje na one odgovore koje ni sam nije uspeo da dokuči. Ovako je ostalo snažno svedočanstvo o krhkosti jednog čoveka, igrom slučaja zaposednutog na poziciji možda i najjače funkcije u državnom aparatu SAD.

Mi još uvek čekamo na filmove o našim Huverima... Rankoviću, Kardelju, možda novijim atrakcijama političkog života... ima ih. Imena, mislim, a filmova uopšte ne. Ko će biti prvi srpski Klint Istvud, pitanje je sad?

 

Đorđe Mijušković

Podeli sa prijateljima

Get Adobe Flash player

Komentari preko Facebook-a

copy; 2010 Filmovanje. All rights reserved.