6474


Dobar pastir

THE GOOD SHEPHERD, Sjedinjene Američke Države, 2006

Sinopsis

Za vreme studija Edward Wilson (M. Damon) postao je član studentske tajne organizacije Scull & Bones, zaljubio se u gluvonemu devojku Lauru (T. Blanchard), ali jedne večeri zavela ga je sestra njegovog prijatelja, lepa Clover (A. Jolie). Clover je trudna i Edward mora postupiti kako je jedino časno - oženiti se. Ipak, Laura će ostati njegova jedina ljubav. U doba Drugog svetskog rata Edward će, za dobro američke nacije, izdati svog profesora književnosti, koji je bio simpatizer nacista, a to će na njega skrenuti pozornost agenata za spoljnopolitičku sigurnost - začetnika buduće CIA-e.
Nakon venčanja Edward dobija prvi zadatak, odlazi u London i kući će se vratiti tek nakon šest godina. Prolaziće godine službe i nikakvog porodičnog života. Njegov sin, Edward mlađi (E. Redmayne), već je odrastao i želi biti špijun, kao i otac, nadajući se da će tako napokon postati blizak s ocem. Uskoro će Edward morati birati između sinove sigurnosti i sigurnosti Sjedinjenih Država...

O Filmu

Film kroz život agenta Edwarda Wilsona pripoveda o dvadesetak godina svetske istorije i delatnosti najmoćnijih špijunskih službi sredinom 20. veka, CIA-e i KGB-a. Edward Wilson čovek je koji malo otkriva o onome što oseća i što misli, njegovi su potezi precizni i ekonomični, a cilj uvek jasan: on je u službi domovine. M. Damon izvrstan je u ulozi špijuna Wilsona, kao i A. Jolie kao njegova odbačena žena. Scenario za film napisao je Eric Roth, pisac koji je za tri svoja scenarija bio nominiran za Oskare (Probuđena savest, München, Neobična priča Benjamina Buttona), a osvojio ga je za scenario "Foresta Gampa".

Robertu De Niru ovo je bila druga režija. Prvi film, "Priča iz Bronksa", režirao je 1993. godine. Scenario za tu gangstersku priču napisao je s Čazom Palminterijem. Film je uspeo i osvojio je više nagrada, kao i "Good Shepherd". "Good Shepherd" bio je nominiran za Oskara za scenografiju, a Robert De Niro nominovan je za Zlatnog medveda za režiju u Berlinu 2007. godine. Celi glumački ansambl osvojio je Srebrnog medveda.

Podeli sa prijateljima

Get Adobe Flash player

Komentari preko Facebook-a

copy; 2010 Filmovanje. All rights reserved.