121070


Klip

Clip, Srbija

Sinopsis

Jasna je šesnaestogodišnja devojka koja ide u srednju školu. Otac joj ima teško oboljenje u poodmakloj fazi. Jasna viđa oca koji je potpuno bespomoćan i zbog jakih lekova koje pije gubi vezu sa realnošću. Ona ne želi da učestvuje u svakodnevnim problemima koje donosi život sa teškim bolesnikom. 
Jasna je zaljubljena u Đoleta – sedamnaestogodišnjeg momka sa kojim ide u školu. Ona se stidi da mu pokaže bilo kakvu naklonost. Uprkos tome, oni započinju vezu u kojoj jedino komuniciraju tako što se snimaju za vreme seksa. Jasna sa društvom često odlazi na žurke gde se zabavlja, dosta pije i drogira se. Oni su raskalašni, tuku se i posle spavaju u školi za vreme časova. Jasna je besna na sve. Ipak, ljubav i nežnost javljaju se u veoma surovoj okolini.

Kasting

Režija i scenario: Maja Miloš

Direktor fotografije: Vladimir Simić

Montažer: Stevan Filipović

Uloge: Isidora Simijonović, Katarina Pešić, Sonja Janičić, Monja Savić, Jovana Stojiljković, Vukašin Jasnić, Vladimir Gvojić

Kritika

O Bože, kakva fasciniranost muškim polnim organom u erekciji!!! I oralnim seksom u tom smeru, krajnje krupno-planski eksplicitnom!!!

Svakako da je greh - ne upozoriti da je ovaj film pun scena koje bi mnogi nazvali "pornografskim". Čak i na odjavnoj špici piše da "maloletna lica nisu učestvovala u scenama eksplicitnog seksa", što je, samo po sebi veoma zanimljiv montažerski postupak.

A, montažu ovog filma potpisuje reditelj "Šišanja", što je još veći kuriozitet...

I, tu se, otprilike, kriju glavne zanimljivosti ovog ostvarenja. Uz zaista ubedljivu glumu glavne junakinje. Dovoljno da film pridobije neke vredne međunarodne filmske nagrade, pre svega u Roterdamu. Ali, bojim se, nedovoljno da impresionira one koje u filmskoj umetnosti ne žele da vide samo eksperiment - konglomerat sastavljen od eksplicitarnosti Trirovog "Antihrista", sirovosti Ležaićevog "Tilve Roš" i neutoljive želje da se napravi seks-šok a la Makavejevljeve "WR - misterije organizma"...

Ipak, za jačinu ispričane priče i njeno dugo kinematografsko sećanje, ovaj put preduge i nekako dramaturški neodređene strukture, potrebno je nešto što tim "Klipa" nije ponudio, a to bi se moglo podvesti pod možda onu narodnu - "Ono malo duše". Jer, ovde su, manje-više svi zli, opterećeni narodnjacima, alkoholom, drogom i... oralnim seksom. "Zar je to slika i prilika naše omladine", pitao bi verovatno stari roker Joška Broz da je kojim slučajevim mogao ovo da vidi.

 

Đorđe Mijušković

 

Podeli sa prijateljima

Get Adobe Flash player

Komentari preko Facebook-a

copy; 2010 Filmovanje. All rights reserved.