Ajde, da se lajkujemo...

Pozivamo vas da nam se pridružite na našem Facebook profilu, postanete prijatelji i učestvujete u stvaranju Filmovanja. Takođe vas čekaju i interesantne nagrade...
17765


Džon Karter, između dva sveta

John Carter, Sjedinjene Američke Države, 09 mart 2012

Sinopsis

Bivši kapetan Konfederacijske vojske Američkog građanskog rata biva transportovan na planetu Mars, gde postaje akter u sukobima raznih nacija planete, među kojima su i 4 metra visoki zeleni šestoudi** varvari sa kljovama, koji ga zarobljavaju. Uspeva da pobegne i upoznaje Deju Toris, princezu Heliuma, kojoj je očajnički potreban hrabri spasilac.

**devojke, nije ono što ste pomislile, nego 2 noge + 4 ruke...

O Filmu

Pretežno baziran na romanu Princeza od Marsa  Edgara Rajsa Borousa, tvorca legendarnog Tarzana, prvom iz serije u kojem se pojavljuje Džon Karter, prvi put objavljenom 1912. godine  kao novinska priča u nastavcima, a 1917. i u formi knjige.
SF mitologija stara sada tačno jedan vek, bezbroj puta bila inspiracija fantastičnih ilustracija, stripova, filmova...  Kako i ne bi, prelepa mlada priceza sa Marsa, zar o tome ne mašta svaki "junak" sa Zemlje... dok ne odraste, a poneki nikad ne prestane... ko zna... sve je moguće...

Kritika

Pravi punoplavokrvni spektakl.  Najzad!

Ima baš sve, krosover Ratova zvezda, Avatara, Indijane pa i Konana... A budući je ova priča svakako najstarija od svih pomenutih, verovatno su one kasnije nalazile neiscrpnu inspiraciju u Borouzovim neprolaznim avanturama. Baš za svakoga po nešto.

A na Marsu k’o na Marsu, večita žurka dobra i zla,  Zodaganci, Pernati steampunk leteći brodovi, opasni zraci, Tarkovi, čija nas kultura, koju ne razumemo, čas zasmejava do suza, čas zgražava, Prineza od Heliuma, „viša” bića sumnjivih namera - sveopšta epska (3D) frka... uz pravi wow efekat neverovatnih i začuđujuće realističnih predela i građevina.

 

A onda im se takvima dogodi...   Džon Karter,  pravi zemaljski junak starog kova kakvog smo čekali godinama da se pojavi na filmskom platnu. A, i princezi koja je naravno lepa, jaka, sposobna i maču vična (a kakva bi pa bila, mada par godinica starija od Džonija, al’ valjda na Marsu drugačije traju godine), uzburka strasti.

 

I, bilo nam je jako teško po izlasku iz bioskopa da prihvatimo da više nismo na Marsu i da stvorenja oko nas imaju svega dve ruke... a možda neko i krije još poneku ispod mantila...

Petar Čubelić

Podeli sa prijateljima

Get Adobe Flash player

Komentari preko Facebook-a

copy; 2010 Filmovanje. All rights reserved.