Ajde, da se lajkujemo...

Pozivamo vas da nam se pridružite na našem Facebook profilu, postanete prijatelji i učestvujete u stvaranju Filmovanja. Takođe vas čekaju i interesantne nagrade...
55191


Artiljero

Srbija

Sinopsis

Mali (17 god) navija za Crvenu Zvezdu, ali se ne snalazi u okruženju huliganizma i nasilja. Stalno sluša priče od svog starijeg brata o velikim uspesima Zvezde iz prošlosti. Uopšte, celo njegovo okuženje uglavnom „sedi i dobacuje”, a niko ništa ne preduzima kako bi se prevazišla letargija.
Posebno mu smeta što nema idola, nekog heroja na koga bi se ugledao.
Upoznaju Anu, kojoj na poseban način svetlucaju oči. I ona je, kao i Mali, zainteresovana za neku posebnu akciju, samo ne može da se odluči za ništa konkretno. Za konkretno je zadužen – Mali.
U poverenju joj saopštava da je važno da se Nemanja Vidić iz Mančestera vrati u Zvezdu. Iako je Ani sve to naivno, ona pristaje na sve jer je obuzme njegova strast.
Smišljaju društvenu akciju povratka Nemanje, ali niko ne reaguje, kao da su svi zagledani u sopstvene probleme.
Ipak uspevaju da razbude navijače svih generacija koji su godinama bili neaktivni. Svi se trude da na raznorazne načine skupe pare. I odjednom, ono što je delovalo neostvarivo, postaje motiv za ceo komšiluk, tribinu.
Ana sve događaje u filmu snima na svoj mobilni telefon, i od tih scena pravi srećan kraj. Melodrama se meša sa komedijom, i na kraju filma su svi zadovoljni uključujući i Nemanju Vidića.

Kasting

Glume: Jovan Kolarić, Ana Konjović, Iva Kosovac, Boris Jager, Petar Božović, Nebojša Glogovac, Nikola Djuricko, Zoran Cvijanović, Goran Radaković, Danijela Vranješ, Boris Milivojević...

Kritika

Da se razumemo odmah na početku - očekivao sam više.

Čovek koji je radio scenario za filmove "Do koske", "Munje" i "Jedan na jedan", dakle Srđan Anđelić, diplomirani dramaturg, sada, uz scenaristički, dodaje i svoj rediteljski potpis u "Artiljeru".

Brz je to film, našminkan, povremeno i baš duhovit, ima "a la Klip" ili čak i "Tilva Roš" fenomenologiju snimanja mobilnim telefonima, očigledno da je namenjen "nekim novim klincima" koji se prepoznaju u ovim odrednicama stanja svesti... Ali...

Bajka, da baš tako, o klincu-navijaču koji pati što "Zvezda" nije više "Zvezda", i usput ima i starijeg brata koji pamti neka bolje vremena, kada je bio samo vođa navijača tima koji je osvojio Ligu šampiona, a kasnije postao opterećen odlaskom na front gde se borio u nekim stvarnim ratovima na tlu ove (i bliskih nam zemalja), nekako je suviše društveno-politički korektna. Zaslađena i šarena.

Imalo je tu materijala da se napravi mnogo ubojitiji film, da se džarne u oko još jednom fenomenu ovdašnjeg trenutka - navijačima (huliganima), ali se, verovatno, ciljano, išlo na romantičnu komedijicu, pre svega namenjenu onima između 12-16 godina, u skladu valjda sa važećim holivudskim trendovima najtargetiranije ciljne grupe.

Da li je priča o tamo nekoj "Crvenoj Zvezdi" i želji da se u nju vrati tamo neki Nemanja Vidić (jel to beše onaj što je promašio ONAJ penal?) interesantna baš toliko namenjenoj joj populaciji, ostaje da se vidi na bioskopskim blagajnama. To je, nažalost, najvažnije merilo u ova "moderna" vremena.

Pri tom se baš nije vodilo računa ni da postoji ogromna grupa posetilaca bioskopa koji čak ni ne navijaju za "Zvezdu", što im, automatski, još više otežava odlazak na ovaj film.

A, što se mene lično tiče, više bi voleo da je klinac skupljao pare za povratak u "Zvezdu" Duleta Savića, Džaje, a o Milošu Šestiću da i ne govorim...

Mislim da bi se tako dobilo na finesi...

 

Đorđe Mijušković

Podeli sa prijateljima

Get Adobe Flash player

Komentari preko Facebook-a

copy; 2010 Filmovanje. All rights reserved.